Tee
sopimus
tästä
> Created with Sketch.

Väre ja Tampereen Energia yhdistävät voimansa sähkön vähittäismyynnissä – 100 000 sähkösopimusta siirtymässä Väreelle. Lue tiedote.

väre jatkojohto

Sähkösopimuksen tekeminen: Mitä pitää tietää?

Ensiasuntoon muuttaminen sekä opintojen aloittaminen ovat jännittäviä vaiheita meille kaikille. Niihin liittyy myös paljon käytännön asioita, kuten sähkösopimuksen tekeminen. Mietityttääkö, mistä sähkön hinta muodostuu ja miten sähkösopimus oikein tehdään? Ei hätää, me autamme sinua!

väre jatkojohto
Julkaisu: 27.5.2020 15:48

Mistä asioista sähkölasku koostuu?

Sähkölaskun hinta muodostuu kokonaisuudessaan kolmesta osasta: käytettävästä sähköstä eli sähköenergiasta (n. 40% koko sähkölaskun suuruudesta), sähkön siirrosta (n. 30%) sekä veroista (n. 30%). Käytettävän sähkön hinta esitetään yleensä muodossa snt/kWh tai c/kWh, eli montako senttiä yhden kilowattitunnin kulutus maksaa. Tämä on siis sähkösopimuksessa näkyvä energiahinta. Kilowatilla mitataan sähkölaitteen tehoa ja kun se kerrotaan käytetyllä ajalla, saadaan kilowattitunti.


Tämän lisäksi sopimuksessa on yleensä kuukausimaksu (toiselta nimeltään perusmaksu), joka on tietty kiinteä kuukausittainen hinta. Kuukausimaksu on muutaman euron luokkaa ja usein löytyy sähkötarjouksia, joissa sitä ei ole lainkaan tai siitä saa alennusta. Kiinteän kuukausimaksun lisäksi energiahinta voi olla kiinteä koko sopimuskauden, jolloin puhutaan määräaikaisista sähkösopimuksista. Niiden kesto vaihtelee muutamista kuukausista muutamaan vuoteen.


Tätä ei kannata sekoittaa Kuukausisähköön, jossa on kiinteä kuukausihinta. Siinä ei siis ole erikseen energiahintaa ja perusmaksuja, vaan yksi kiinteä hinta, joka on sama kuukaudesta toiseen. Kuukausisähkö on toistaiseksi voimassa oleva sopimus eli sitä ei ole sidottu tiettyyn määräaikaan vaan sen voi halutessaan vaihtaa milloin vain. Muita toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimuksia ovat Jatkuva sähkö sekä Pörssisähkö. Pörssisähköstä sen verran, että siinä energiahinta vaihtuu tunneittain sähkön markkinahinnan mukaan, jolloin sähkön hinta päivittyy jatkuvasti ja omaa sähkönkäyttöä voi ajoittaa edullisimmille tunneille. Tähän hintaan lisätään vielä marginaali eli sähköyhtiön ”välityspalkkio” sähkön hankinnasta ja toimittamisesta, ja näin saadaan kokonaishinta energialle.


Mistä sähkölaskun hinta koostuu?


Nyt päästään toiseen pulmalliseen osaan, nimittäin siirtomaksuihin. Nekin sisältävät kuukausittaisen perusmaksun sekä käytetyn energian mukaisen kWh-maksun. Siirtomaksut maksetaan aina paikalliselle verkkoyhtiölle, joten saat siirtomaksuista ja sähköstä eri laskut. Siirtomaksuilla huolehditaan sähköverkon kunnossapidosta ja uusimisesta sekä esimerkiksi myrskyjen aiheuttamien tuhojen korjaamisesta. Koska eri alueilla on erilaiset kunnossapitotarpeet sekä kuormitukset, on siirtohinnoissa alueellisia eroja. Et voi itse vaikuttaa siirtohintoihin, kuten eivät sähkönmyyntiyhtiötkään, vaan hinta on lähtökohtaisesti sama kaikilla alueen asukkailla. Tietysti asunnon sulakkeen koko vaikuttaa perusmaksun suuruuteen, mutta muuten siirtomaksuihin voi vaikuttaa vain pienentämällä omaa sähkönkulutustaan.


Kuinka sähkösopimus tehdään ja irtisanotaan?


Toisin kuin sähkönsiirto, sähkösopimus on vapaasti kilpailutettavissa. Voit siis tehdä sopimuksen minkä tahansa sähköyhtiön kanssa, riippumatta asuinpaikastasi. Alaikäiset eivät valitettavasti voi tehdä omaa sähkösopimusta, mutta sopimuksen voi laittaa esimerkiksi vanhempien nimiin.


Sähkösopimuksen tekeminen on kuitenkin todella helppoa! Kun olet löytänyt sopivan sopimuksen, voit tehdä sen suoraan verkkokaupassa. Jos et tiedä nykyistä sähkönkulutustasi, voit käyttää valmiiksi ehdotettuja kWh-lukemia. Tärkeintä on valita sopimuksen syy oikein, jotta verkkoyhtiö saa oikeat tiedot sähkönkytkentää varten. Jos sinulla on jo nykyisessä asunnossasi sähkösopimus, täytyy valita joko myyjänvaihto tai sopimuksen uusiminen.


Muuttotilanteessa tulee aina valita muutto, koska sinulla ei vielä ole sopimusta kyseisellä käyttöpaikalla. Vastaavasti jos teet ensimmäistä kertaa sopimuksen esimerkiksi mökillesi, täytyy silloinkin valita muutto, koska tavallaan sähkösopimuksesi muuttaa sinne. Myyjänvaihdot saadaan alkamaan aikaisintaan 14 vuorokauden kuluttua. Koska muutot tulevat usein suht pikaisella aikataululla, on niissä vain kolmen päivän odotusaika. Ja jos tarvitset sopimuksen vieläkin nopeammin, onnistuu sekin soittamalla asiakaspalveluun.


sähkösopimuksen tekeminen ja irtisanominen


Sähkösopimuksen irtisanominen käy myös helposti. Voit ilmoittaa nykyiselle yhtiöllesi tai Väreen tapauksessa tehdä sen itse Väpissä. Muistathan kuitenkin tarkistaa, onko sopimuksesi määräaika vielä voimassa. Määräaikaista sähkösopimusta ei nimittäin voi irtisanoa kesken sopimuskauden. Kuitenkin muuttotilanteissa saat vaihtaa sopimusta, jos et halua siirtää nykyistä sopimustasi uuteen kotiin. Sähkösopimusta ei kuitenkaan välttämättä tarvitse erikseen irtisanoa, vaan tehdessäsi uuden sopimuksen tai muuttaessasi, saa sähköyhtiösi tiedon automaattisesti ja purkaa vanhan sopimuksen.


Siirtosopimuksesta sinun ei onneksi tarvitse huolehtia, vaan se kulkee käsi kädessä sähkösopimuksesi kanssa. Kun teet uuden sopimuksen tai irtisanot nykyisen, välittää sähkönmyyntiyhtiö tiedon suoraan verkkoyhtiöllesi.


Kerrostaloihin ja opiskelija-asuntoihin sopiva sähkösopimus


Esittelin jo aiemmin sähkösopimusten eroja ja käydään nyt tarkemmin läpi etenkin opiskelijoille sopivaa sopimusta. Kerrostaloasuntoihin kannattaa harkita mainitsemaani Kuukausisähköä, sillä se on suunniteltu nimenomaan yksiöihin ja kaksioihin. Kun hinta pysyy kuukaudesta toiseen samana (alkaen 7€/kk), tiedät jo etukäteen tulevan sähkölaskun summan. Oikean pakettikoon valitseminen on tärkeintä, jotta kulutuksesi ei ylitä kuukausirajaa. Ja vaikka joskus sähköä menisikin vähän reilummin, ei ole syytä paniikkiin. Silloin maksat kiinteän kuukausihinnan lisäksi paketin ylittävästä osuudesta hieman extraa, mutta ei siitä kovin suuria lisäkustannuksia aiheudu.


Yksiöön käy pääsääntöisesti pienin xs-paketti, mutta tietyissä tilanteissa kannattaa valita s-paketti. Jos olet vilukissa ja käytät kylpyhuoneessa lattialämmitystä tai saunot paljon, on sähkönkulutuksesi suurempi kuin normaalisti. Lisäksi kannattaa tarkistaa, onko asunnossasi koneellinen ilmanvaihto. Sekin nimittäin kasvattaa sähkönkulutusta jonkin verran, joten xs-paketti saattaa jäädä liian pieneksi.

Vieläkö jokin asia mietityttää?

Voit myös kysyä lisätietoa meidän avuliaalta chatbotilta Johan Helbotilta. Hänkin vasta opettelee näitä juttuja, mutta yrittää kertoa asioista mahdollisimman helpolla tavalla.

Kati, markkinointipäällikkö

Katin innostus kirjoittamiseen sai alkunsa jo lapsuudessa, heti kirjoitustaidon opittuaan. Mauno matosen seikkailut täyttivät ainekirjoituslehtiön sivuja siinä määrin, että opettajatkin ihmettelivät. Into luovaan sisällöntuotantoon on kukkinut läpi elämän ja jatkuu nyt myös ammatin merkeissä. Väreen asiakkaille Katin käsien kautta lähtee tiedotteita sekä muuta viestintää. Kati huolehtii myös Väreen brändistä ja markkinoinnista yhdessä tiimin kanssa. Vapaa-ajan harrastuksiin kuuluvat muun muassa kuntoliikunta, ratsastus, taidemaalaus sekä puutarhatyöt.