Tee
sopimus
tästä
> Created with Sketch.

Sähkön hinta voi vielä moninkertaistua - kuluttajien ja yritysten syytä varautua

Sähkön markkinahinnan raju nousu on ollut kuuma puheenaihe jo pitkään, ja asia pysynee tiiviisti otsikoissa tulevana talvenakin. Mistä hinnannousu johtuu ja miten siihen kannattaa varautua?

Julkaistu: 29.11.2021


Sähkön hinnannousu tuntuu nyt erityisen suurelta, sillä sähkö on ollut poikkeuksellisen halpaa lähivuosina. Korona-aika laski sähkön kulutusta, ja runsaiden sateiden ansiosta Pohjoismaissa oli runsaasti vesivoimaa tarjolla.


- Sähkön hinta on noussut syistä, joista moni on ollut jo pitkään tiedossa. Siksi tilanteen ei olisi pitänyt tulla kenellekään yllätyksenä, toteaa Väreen toimitusjohtaja Juha Keski-Karhu.


- Säävaihtelujen kaltaisia epävarmuuksia on paljon. Tällä hetkellä odotukset viittaavat kuitenkin siihen, että tukkusähkön hinta jatkaa nousuaan ajanjaksoina, joina uusiutuvia sähköntuotantomuotoja on tarjolla rajallisesti, Keski-Karhu arvioi.

quote

Vaikkapa Saksassa sähkön hinta on huomattavasti meitä korkeampi. Markkinoiden yhdentyessä hintatasot lähenevät toisiaan.

Hintojen nousu globaali ilmiö

Keski-Karhu huomauttaa, että energian hinnannousu on globaali ilmiö. Maakaasun, kivihiilen ja muiden sähkön tuotantotekijöiden hinnat ovat nousseet kaikkialla ennätysmäisen korkeiksi.


Euroopassa fossiilisilla polttoaineilla tuotetun sähkön hintaa nostaa ilmastonmuutoksen torjumiseksi luotu päästökauppa, ja hiilidioksidin päästöoikeudet ovat kallistuneet. Pohjoismaissa sähkön hintaa on nostanut myös Euroopan sähkömarkkinoiden yhdentyminen, kun siirtoyhteydet Pohjoismaiden ja Keski-Euroopan välillä paranevat.


- Vaikkapa Saksassa sähkön hinta on huomattavasti meitä korkeampi. Markkinoiden yhdentyessä hintatasot lähenevät toisiaan.

quote

Määräaikaisissa sopimuksissa on tärkeää varmistaa, voiko sopimuksen esimerkiksi vaihtaa edullisempaan kesken sopimuskauden.

Kuluttaja, nyt kannattaa olla tarkkana

Sähkön markkinahinnan nousu tuntuu tietyllä aikavälillä myös kuluttajan kukkarossa. Juha Keski-Karhun mielestä viimeistään nyt on hyvä hetki kiinnittää huomiota sähkön hintavaihteluiden riskeihin ja mahdollisuuksiin, ja valita itselleen sopivin sähkösopimus. Kuluttaja voi tehdä esimerkiksi sellaisen sopimuksen, jossa sähköstä maksetaan kunkin tunnin markkinahinnan mukaan.


- Se on hyvä valinta silloin, jos energiankulutuksen voi ajoittaa vuorokauden edullisimmille tunneille, Keski-Karhu sanoo.


Esimerkiksi sähkölämmitteisessä talossa voi olla mahdollista ajastaa lattialämmitys ja lämminvesivaraaja toimimaan yöaikana. Sähköauto kannattaa ladata edullisen sähkön aikana.


Vaikuta itse sähkön hintaasi


Pörssisähköä turvallisempi vaihtoehto on Väreen uusi ja nopeasti suosituimmaksi tuotteeksi noussut Välkky-sähkö. Välkky on sähkösopimus, jossa kuluttaja voi itse vaikuttaa sähkönsä hintaan painottamalla kulutustaan hintaa laskeville tunneille.


- Välkky-sähkössä hinta on suojattu markkinoiden vaihtelua vastaan, eli jos markkinahinnat nousevat, ei sähkölasku nouse kuten pörssisopimuksessa. Toisaalta siinä voi kuitenkin hyötyä sähkön halvoista tunneista kulutusvaikutuksen avulla, ja näin alentaa omaa sähkön hintaa toisin kuin määräaikaisessa sähkössä, suosittelee Keski-Karhu.


Välkky-sähkössä on sekä määräaikaisen että pörssisähkön hyvät puolet:Vaihtoehtona on harkita määräaikaista sopimusta


Jos vuorokauden sisäisiä hintavaihteluja ei voi hyödyntää, kuluttaja voi harkita 1–2 vuoden määräaikaista sähkösopimusta. Siinä sähkön hinta pysyy vakiona koko sopimuskauden ajan.


- Määräaikaisissa sopimuksissa on tärkeää varmistaa, voiko sopimuksen esimerkiksi vaihtaa edullisempaan kesken sopimuskauden. Vaihtoturva-palvelumme mahdollistaa sen. Toki myös sähkösopimukseen kuuluvat asiakasedut ovat rahan arvoisia, kuten esimerkiksi auton ja asunnon avaimien hukkumisen korvaava avainturva, Keski-Karhu vinkkaa.


Neljäs ja varmin vaihtoehto on kuluttaa vähemmän sähköä


Sähkö on arvotuote, jota ei kannata kuluttaa mielin määrin. Sähkölaskuaan voi aina pienentää kuluttamalla säästeliäämmin sähköä. Esimerkiksi yhden asteen lasku huonelämpötilaan tuottaa 5 % säästöt lämmityskuluissa. Omaa sähkönkulutusta on helppo seurata ja optimoida Väreen Väppi-sovelluksen avulla - kun tietää mitä kuluttaa, voi sitä pysyvästi myös vähentää


Sähköllä on merkittävä rooli myös oman hiilijalanjäljen pienentämisessä. Yksi helpoimmista tavoista vähentää hiilidioksidipäästöjään onkin valita oma sähkösopimus vastuullisesti vihreänä.

quote

Salkunhoidossa olevat yritysasiakkaamme nauttivat nyt markkinahintaa huomattavasti edullisempaa sähköä.

Salkunhoito riskittömin tapa hankkia sähköä yritykselle

Keski-Karhun johtama Väre on valtakunnallinen energiapalveluyhtiö, joka ostaa asiakkailleen myymänsä sähkön pohjoismaisilta sähkömarkkinoilta. Väre hoitaa satojen suomalaisyritysten sähkönhankintaa ja toteuttaa hankinnat juuri oikeaan aikaan, jotta hintariskiltä voidaan suojautua nopeasti muuttuvassa hintatilanteessa.


- Salkunhoito on yrityksille selkeästi edullisin ja riskittömin tapa hankkia sähköä. Salkunhoitotiimillämme on rautainen kokemus, näkemys ja tieto sähkön hinnan vakauttamiselle pitkällä tähtäimellä, Keski-Karhu sanoo.


- Salkunhoidossa olevat asiakkaamme nauttivat nyt markkinahintaa huomattavasti edullisempaa sähköä. Olemme onnistuneet pienentämään yritysasiakkaidemme sähkökustannuksia, jopa miinusmerkkisin sähkölaskuin!


 


Alkuperäinen artikkeli julkaistu 29.11.2021 Helsingin Sanomien IDEAT -liitteessä.

Näin varaudut sähkön hinnan nousuun

Sähkön hinta on ollut vuonna 2022 ennätyskorkealla, eikä se näytä laskevan lähitulevaisuudessa. Kokosimme tietoa sähkön hintaennusteesta, sähkön hinnan noususta sekä vinkit, kuinka varmistat oman sähkölaskusi pysyvän mahdollisimman matalana.

Ajankohtaista sähkön hinnasta

Kireät pakkaset tuovat myös sähkön kulutushuiput – nyt on aika karsia ...

Kovat pakkaset kasvattavat huomattavasti sähkön kulutusta ja samalla myös s...

Lue lisää

Pörssisähkön käyttäjät innostuivat sähkön miinushinnoista, muut vähens...

Energiapalveluyhtiö Väre selvitti, millainen vaikutus marraskuun loppupuole...

Lue lisää

Päästöttömän sähkön kustannukset perustuvat lainsäädäntöön

Energian tuottamisen ja käyttämisen vihreä murros on sukupolvemme suurimpia...

Lue lisää

Uusi tutkimus etsii keinoja kotitalouksien sähkölaskujen pienentämisek...

Suomen ympäristökeskus ja Väre selvittävät, minkälaisin viestinnällisin kei...

Lue lisää

Yli kolmannes suomalaisista käyttää energiasovellusta apunaan sähkönku...

Väreen tutkimuksen mukaan 35 % suomalaisista käyttää energiasovellusta apun...

Lue lisää

Väre tuo markkinoille kotimaisia, kulutusvaikutukseen perustuvia tuuli...

Tuomme markkinoille kulutusvaikutukseen perustuvia ja kotimaiseen tuulisähk...

Lue lisää

Tietoa sähkönkulutuksen vähentämisestä

Sähkönkulutus kuriin vaivattomasti

Väreen energiansäästövinkit, ole hyvä. 7 vinkkiä sähkönkulutuksen vähentämi...

Lue lisää

Turha energiankulutus ruotuun ja ruokahävikki minimiin

Ympäristötietoisuuden lisääntyessä moni suomalainen on pysähtynyt pohtimaan...

Lue lisää

Lähes puolet suomalaisista vähentänyt turhan sähkön kulutusta viimeise...

Lähes puolet suomalaisista vähentänyt turhan sähkön kulutusta viimeisen vuo...

Lue lisää