Tee
sopimus
tästä
> Created with Sketch.

Väre ja Tampereen Energia yhdistävät voimansa sähkön vähittäismyynnissä – 100 000 sähkösopimusta siirtymässä Väreelle. Lue tiedote.

Halpaa sähköä järkevällä sähkönkulutuksella

Väre lanseerasi keväällä uudenlaisen, asiakkaalle fiksumman sähkösopimuksen – 24 kuukauden määräaikaisen Välkky-sähkön. Nyt Väreen Business Analyst Markus Harjula jakaa asiakkaidemme kulutuskäyttäytymisestä mielenkiintoista dataa.

Väre lanseerasi keväällä uudenlaisen, asiakkaalle fiksumman sähkösopimuksen – 24 kuukauden määräaikaisen Välkky-sähkön. Välkky-sähkössä uutena ominaisuutena asiakkaalla on mahdollisuus vaikuttaa kuukauden lopulliseen energiahintaansa (snt/kWh) keskittämällä kulutustaan halvoille tunneille. Tätä kutsutaan kulutusvaikutukseksi 


Käytännössä sähkönkulutus, joka ajoittuu pörssisähkön kuukausikeskihintaa edullisempiin ajankohtiin, vaikuttaa laskevasti kulutusvaikutuksen suuruuteen ja toisinpäin. Kulutusvaikutus voi olla negatiivinen tai positiivinen ja voi vaikuttaa laskevasti tai nostavasti kuukauden lopulliseen toteutuvaan energianhintaan (snt/kWh). Käytännössä asiakkaalla on siis mahdollisuus halvempaan sähköön vuorokauden sähkönkulutuskäyttäytymisestään riippuen. 

Onko Välkky-sähkö halvin sähkösopimus?

Tutkimme toukokuun 2022 Välkky-sähkö-asiakkaidemme toteutuneita kulutusvaikutuksia saadaksemme käsitystä sähkön kulutustottumuksista. Data kertoo, että toukokuussa 32 % Välkky-sähkön asiakkaista saavutti miinusmerkkisen kulutusvaikutuksen. Toisin sanoen noin joka kolmannen asiakkaan lopullinen kuukauden energiahinta laski ennalta sovitusta kiinteästä Välkyn energiahinnasta.  


Jos tutkitaan esimerkiksi normaalin 24 kuukauden määräaikaisen sähkösopimuksen ja 24 kuukauden määräaikaisen Välkky-sähkön hintaeroja, on merkille pantavaa, että 90 % asiakkaista kulutusvaikutukset huomioiden oli toukokuussa saavuttanut halvemman hinnan Välkky-sähköllä kuin normaalilla 24 kuukauden määräaikaisella sopimuksella. Toukokuussa keskimääräinen kulutusvaikutus oli 0,6 snt/kWh, jolla kokonaiskustannus energiahinnassa jää huomattavasti halvemmaksi normaaliin määräaikaiseen sähkösopimukseen verrattuna. 


Väppi-sovellus auttaa kohti halvinta sähkösopimusta

Jotta kulutuskäyttäytyminen paranisi entisestään ja sähkölaskut pienenisivät, täytyy halpoja tunteja seurata. Helpoiten se onnistuu Väreen Väppi-energiasovelluksella, joka neuvoo mitkä tunnit kuluvana ja seuraavana päivänä ovat halpoja eli alle kuukauden pörssisähkön keskiarvon. 


Eniten sähkölaskua pienentävää kulutusvaikutusta saa aikaan tietysti käyttämällä mahdollisimman suuri osa päivittäisestä kulutuksesta Väpin neuvomilla halvoilla tunneilla. Mitä suurempi laitteen kulutus on, sitä suurempi vaikutus saadaan halpojen tuntien hyödyntämisestä. Käytännössä tämä tarkoittaa lämmityksen ja sähköauton latauksen ajastamista halvoille tunneille sekä sähkösaunan lämmitystä ja muiden paljon sähköä vievien kodinkoneiden käyttöä halvoilla tunneilla. Seurattavuutta helpottamaan kannattaa aktivoida Väppi-sovelluksesta Välkkyvahti, joka muistuttaa automaattisesti seuraavan päivän tunneista, joille sähkön käyttöä kannattaa keskittää. 


Vaikka halpojen tuntien seuraaminen ja hyödyntäminen on keskeistä, se ei ole Välkky-sähkön valitsemisen elinehto. Välkky-sähkön kiinteän määräaikaisen energiahinnan myötä tuntihintoja ei ole tarvetta seurata samassa määrin kuin pörssisähkösopimuksissa. Toukokuun spot-tuntihintojen keskiarvot vaihtelivat jopa 18 snt/kWh ja kun pörssisähkösopimuksessa ei ole kiinteää energiahintaa, suositellaan erittäin aktiivista sähkön hinnan seuraamista riskien välttämiseksi. Vaikka Välkky-sähkössä ei ole akuuttia seuraamisen tarvetta, oli toukokuussa 32 % asiakkaista kuitenkin todennäköisesti seurannut tuntihintoja, kuluttanut sähköä niiden mukaan ja saanut siitä palkintona muita pienemmän sähkölaskun.

Tulevaisuudessa vaade järkevälle sähkönkulutuksella kasvaa

Dataan perustuen Välkky-sähkön asiakkaat käyttävät jo nyt fiksusti sähköä. Ajastettavien lämmitysvaihtoehtojen sekä liikenteen sähköisyyden yleistyessä jatkossa tarve fiksulle sähkönkäytölle kasvaa entisestään. Myös alati nousevat markkinahinnat tuovat oman mausteensa soppaan, jolloin halvempi sähkö alkaa kiinnostaa yhä enemmän. Kalliimpien tuntien minimointi sähkönkäytössä on myös ekologisesti vastuullista, jolloin suuressa kuvassa uusiutuvat energialähteet riittävät paremmin kattamaan kysyntäpiikit.


Välkky-sähköllä pääsee vaikuttamaan lopulliseen hintaan ja silti hyötyy määräaikaisen sopimustyypin huolettomasta kiinteästä energiahinnasta. Välkky sopii kaikille asumismuotoon katsomatta, sillä jokainen voi tehdä Välkkyjä sähkönkulutuksen päätöksiä omassa arjessaan, omassa mittakaavassaan. Valitse Välkky verkkokaupastamme ja tule mukaan vaikuttamaan! 

Markus Harjula, Business Analyst

Artikkelin kirjoittaja Markus työskentelee Väreellä Business Analystin roolissa, hänen vastuullaan on etsiä kuluttajaliiketoiminnasta erilaista dataa, analysoida sitä ja tehdä päätökset dataan perustuen. Tuote- ja prosessikehitys on myös lähellä Markuksen sydäntä.


Vapaa-ajallaan huumorintajuinen Markus harrastaa padelia ja seuraa NHL-pelejä.

Väppi neuvoo milloin säästät

Säästötalkoissa apunasi toimii markkinoiden paras energia-äppi Väppi, josta näet sähkönkulutuksesi tuntitasolla. Väpistä näet edullisimmat markkinahintatunnit, joille oma sähkön käyttö kannattaa keskittää suurimmat säästöt saavuttaakseen.


Esimerkki: "Vähennä sähkön käyttöä kello 16-22. Keskitä sähkön käyttöä kello 01-05 ja 09-10 välille."

Tietoa sähkönkulutuksen vähentämisestä

Lähes puolet suomalaisista vähentänyt turhan sähkön kulutusta viimeise...

Lähes puolet suomalaisista vähentänyt turhan sähkön kulutusta viimeisen vuo...

Lue lisää

Turha energiankulutus ruotuun ja ruokahävikki minimiin

Ympäristötietoisuuden lisääntyessä moni suomalainen on pysähtynyt pohtimaan...

Lue lisää

Hävikkisähkö – mitä se on ja miten se liittyy sähkölaskuusi?

Hävikkiruoan ympäristöä kuormittavat vaikutukset on jo laajasti tunnettu on...

Lue lisää