Tee
sopimus
tästä
> Created with Sketch.
Sähkön kilpailutus & hinnan vertailu logo

Sähkön hinnan muodostuminen

Monesti kuulee puhuttavan siitä, miten sähkönmyyjät nostavat hintojaan mielivaltaisesti ilman perusteltua logiikkaa. Sään vaihtelu tai muutokset taloustilanteessa voivat aiheuttaa sähkön hinnanmuutosta suuntaan tai toiseen melko yllättäen. Vaan mitkä seikat vaikuttavat ihan oikeasti sähkön hinnan muodostumiseen ja Väreen myyntihintoihin?

Sähkön kilpailutus & hinnan vertailu logo

Sähkön hinta kansainvälisellä sähkömarkkinalla

Suomi kuuluu samaan sähkönarkkinaan yhdessä Pohjoismaiden (pl. Islanti) ja Baltian maiden kanssa. Väre, kuten muutkin Suomessa toimivat sähkönmyyjät, ostavat asiakkailleen myymänsä sähkön näiltä markkinoilta. Sähkön hinta tuolla markkinalla on monesta palasesta koostuva kokonaisuus, joista tärkeimpiä ovat:



  • Sähkön kysyntä eli yleinen taloustilanne – heikossa taloustilanteessa sähkön kysynnän määrä vähenee ja hinnat laskevat.

  • Sää, jonka kannalta tärkeimmät tekijät ovat


    • Sademäärät varsinkin Ruotsissa ja Norjassa, joissa tuotetaan paljon vesivoimaa. Kovien sateiden aikaan sähköä tuotetaan enemmän ja tarjonnan kasvaessa hinnat laskevat.

    • Tuulen voimakkuus, kovalla tuulella tuulivoimaa voidaan tuottaa enemmän, joka johtaa taas hintojen laskuun.

    • Lämpötilat talvella, kovat pakkaset nostavat sähkön kysyntää sähkölämmittäjien keskuudessa, mikä lisää kysyntää ja nostaa hintoja. Leutojen talvien aikana hinnat tyypillisesti laskevat.



  • Päästöoikeuksien sekä polttoaineiden hinnat – Pohjoismaiden sähkömarkkina on tiiviisti kytköksissä esimerkiksi Saksan sähkömarkkinoihin. Saksassa kivihiilen ja maakaasun osuus sähköntuotannosta on merkittävä ja siksi sekä näiden polttoaineiden sekä päästöoikeuksien hinnat vaikuttavat merkittävästi myös meidän sähkön hintaan. Jos Saksa ei olisi kytköksissä Pohjoismaiden sähkömarkkinaan, ei näillä tekijöillä olisi näin suurta vaikutusta, koska täällä sähkön tuotanto on yleisesti puhtaampaa.

Miksi sähkön hinta laski keväällä 2020?

Moni sähkösopimuksia tehneistä tai vertailleista on varmasti pohtinut, miksi ihmeessä viime vuoden jopa 6snt/kWh hinnoista tiputtiin viime keväänä parhaimmillaan alle 4snt/kWh hintoihin. Tähän sähkön hinnan muutokseen vaikuttivat ennen kaikkea:



  • Koronaviruksen aiheuttama taloudellinen taantuma ja sähkön kysynnän lasku

  • Poikkeuksellisen sateinen talvi sekä kevät, joiden vuoksi vesivoimalla tuotettiin sähköä todella paljon


Sähkölle oli siis huomattavasti enemmän tarjontaa kuin kysyntää. Tämä johti hintojen rajuun laskuun, josta hinnat ovat nousseet taas pikkuhiljaa vuoden edetessä.


Kyse ei siis ollut sähköyhtiöiden tarjouskampanjasta vaan aidosta markkinahintojen muutoksesta.

Kuinka otamme Väreellä asiakkaamme huomioon sähkön hinnan muutoksissa?

Koska sähkön hinta vaihtelee välillä melko nopeasti ja eri ihmisillä on eri tarpeet omaa sähkösopimustaan miettiessään, olemme luoneet neljä eri sopimustyyppiä. Jokaiselle löytyy siis varmasti juuri se omaan tilanteeseen ja omiin prioriteetteihin sopiva sähkösopimus. Nämä neljä eri sopimusmallia ovat:



  1. Määräaikainen Välkky-sähkö

  2. Pörssisähkö

  3. Kuukausisähkö

  4. Jatkuva Välkky-sähkö

Määräaikainen sähkö ja sen hinnan muodostuminen

Väre määrittelee määräaikaisen Välkky-sähkösopimuksen sähkönhinnan joka päivä, jotta se vastaa markkinahintoja mahdollisimman hyvin. Määräaikaisen sähkösopimuksen hinta vaihtelee siis päivittäin, jotta se on mahdollisimman todenmukainen ja reilu. Hinta lukitaan sinulle juuri siihen, missä se on tehdessäsi sopimuksen.


Mistä siis tiedät, milloin määräaikaisen sähkön hinta on mahdollisimman edullinen?


Valitettavasti tämän ennustaminen on todella hankalaa jopa alan ammattilaisille. Jos teet tänään määräaikaisen sopimuksen kahdelle vuodelle, voi hinta vaihtua viikon päästä suuntaan tai toiseen. Tämän vuoksi olemme kehittäneet Vaihtoturva-palvelun, jonka ottamalla voit vaihtaa sopimuksesi edullisempaan kesken sopimuskauden.


Määräaikaisessa sähkösopimuksessa sähkönmyyjä turvaa hinnan markkinoilta etukäteen tietyksi määräajaksi asiakkaan ilmoittamalle käyttömäärälle. Käytännössä siis ostamme sinulle sopimuksen tekohetkellä ennakkoon sähköä tietylle määräajalle. Tämän vuoksi hinta pysyy samana koko sopimuskauden, ellet ota Vaihtoturvaa.


Myyjän riski tässä sopimustyypissä on asiakkaan sähkönkäytön poikkeaminen ennustetusta määrästä. Jos kulutuksesi nousee esimerkiksi talvella kovien pakkasten myötä, joudumme ostamaan sinulle lisää sähköä kalliimmalla markkinahinnalla, vaikka saat sen itse samaan sopimushintaan.

Pörssisähkö-sopimus ja sen hinnan muodostuminen

Toistaiseksi voimassa olevissa Pörssisähkö-sopimuksissa hinta seuraa markkinahintaa. Maksat siis sähköstä tunti tunnilta saman hinnan, millä me hankimme sähkön sähköpörssistä. Pörssisähköä käyttäessä hinta on aina reaaliaikainen etkä siis maksa sähköstä koskaan liikaa.


Voit myös vaikuttaa omalla sähkönkäytölläsi sähkölaskusi määrään merkittävästi, jos keskität isoimman kulutuksen edullisten tuntien ajalle. Yleinen esimerkki tästä on varaavan sähkölämmityksen omaava kotitalous, joka voi hoitaa lämmityksen edullisten yötuntien aikana, jolloin sähkön hinta on usein huomattavasti edullisempaa.

Kuukausisähkösopimus ja sen hinnan muodostuminen

Kuukausisähkösopimuksessa voit valita tuotekoon oman kulutuksesi perusteella. Sinulta laskutetaan kiinteä kk-maksu, joka taataan vuodeksi eteenpäin. Tiedät siis tarkalleen, kuinka edullinen sähkölaskusi on vähintään vuoden etukäteen. Hintatakuustamme huolimatta kuukausisähkö on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, joten voit vaihtaa sopimusta sopimusehtojen mukaisesti missä vaiheessa tahansa.


Kuukausisähkösopimus sopii erityisesti henkilöille, jotka haluavat itselleen edullisen ja helpon sopimuksen. Kun laskun koko on tiedossa etukäteen, ei siitä tarvitse stressata ja voit budjetoida rahaa helposti myös muihin asioihin.

Jatkuva sähkö ja sen hinnan muodostuminen

Jatkuva sähkö on toistaiseksi voimassa oleva ja kiinteähintainen sähkösopimus. Tiedät sähkön hinnan etukäteen, mutta sopimus ei sido sinua vaan voit vaihtaa sen halutessasi. Jatkuvan sähkön hinnan muodostuminen perustuu sopimuksen tekohetkellä olevaan sähkön hintaan ja kulutusvaikutukseen ja voit siis taata näin edullisen hinnan itsellesi ilman määräaikaan sitoutumista.


Jatkuva sähkö sopii erityisesti henkilöille, jotka haluavat päästä sähkösopimuksessaan helpolla, mutta kuitenkin edulliseen hintaan. Moni ottaa jatkuvan sähkön myös väliaikaiseksi ratkaisuksi, jos lähiaikoina on tiedossa muutto tai tiedät haluavasti vaihtaa sähkösopimusta jostain muusta syystä tulevaisuudessa.

Mitä voit päätellä tästä kaikesta?

Sähkön hintaan vaikuttavat useat eri tekijät ja hinnan muodostuminen on kaikkea muuta kuin yksiselitteinen asia. Hinnanvaihtelu voi olla suurtakin lyhyen ajan sisään ja hinnan tarkka ennustaminen on hyvin haastavaa. Hinnan suunnan kehityksen ennustaminen on kuitenkin mahdollista, esimerkiksi sääolosuhteiden sekä talouden kehityksen perusteella.


Olemme Väreellä luoneet markkinoiden luonteesta sekä ja sinun tarpeidesi vuoksi useita eri sähkötuotteita sekä niitä tukevia palveluita. Ja vaikka sähkön hinta, sähkön kilpailutus tai sähkö eivät juuri kiinnostaisi sinua, ei hätää. Meitä se kiinnostaa ja pidämme huolta, että hinta on aina mahdollisimman reilu myös sinulle.

Santeri, salkunhoitaja

Santerilla on energia-alan kokemusta myynnistä, hankinnasta ja tuotekehitystehtävistä. Santeri toimii Väreellä salkunhoitajana. Hän on koulutukseltaan diplomi-insinööri ja erittäin taitava Excelin pyörittäjä, suoranainen Excel-velho! Häneltä löytyy vastaus jokaiseen ongelmaan ja auttaa aina työkavereita. Vapaa-ajalla hän saa energiaa monipuolisesta urheilusta, grillailusta sekä kahvi- ja oluthifistelystä.