Tee
sopimus
tästä
> Created with Sketch.
Torju hävikkisähköä

Hävikkisähkö – mitä se on ja miten se liittyy sähkölaskuusi?

Hävikkiruoan ympäristöä kuormittavat vaikutukset on jo laajasti tunnettu ongelma ja toimiin sen vähentämiseksi on ryhdytty niin kotitalouksissa kuin esimerkiksi ravintoloissakin. Mutta miten on hävikkisähkön laita?

Torju hävikkisähköä

Tutkimuksemme* mukaan 51 % suomalaisista ei tiedä, mikä vaikutus hävikkisähköllä on ympäristöön. Samassa tutkimuksessa selvisi, että 56 % suomalaisista kokee hävikkiruoalla olevan ilmastoon isompi negatiivinen vaikutus kuin hävikkisähköllä. Näitä on toki suoraan vaikea verrata ilman hävikkiruoan tai hävikkisähkön tarkempia määriä, mutta varmaa on kuitenkin se, että kotitalouksien hävikkisähköllä on ympäristön kuormitukseen merkittäviä vaikutuksia.


Mutta mitä se hävikkisähkö sitten on? Kuten hävikkiruoka myös hävikkisähkö on ympäristömme turhaa kuormitusta. Yksinkertaisesti: hävikkisähkö on sähkön tarpeetonta käyttöä.

quote

“Karsi hävikkisähkösi ja hyppää lämmittelemään suihkun sijasta saunaan. Puolen tunnin kuuma suihku vastaa kulutukseltaan 2 sähkösaunan lämmityskertaa.”

Lämpötilaa laskien ja sukkelammin suihkussa

Vaikka hävikkisähkö ei terminä välttämättä ole kaikille tuttu, yritetään sähköä säästää monessa suomalaisessa kodissa uutterasti. Tutkimukseen osallistuneista jopa 83 % kertoi kiinnittävänsä huomiota kotitalouden sähkönkulutukseen konkreettisilla teoilla. Viimeisen vuoden aikana 45 % miehistä ja 52 % naisista on vähentänyt turhaa sähkönkulutusta. Ruokahävikkiä puolestaan on vähentänyt 71 % naisista ja 61 % miehistä.


Sähkönsäästövinkkinä turhien valojen sammuttaminen on monelle jo lapsuudesta tuttua, mutta hävikkisähköä haaskaantuu suomalaisissa kodeissa eniten huoneilman ja veden liialliseen lämmitykseen. Tehokkain keino karsia omaa hävikkisähköään onkin näiden kahden tarkastelu.


Tämä ei kuitenkaan tarkoita kylmässä suihkussa värjöttelyä tai toppatakkia sisällä, vaan suihkuajan maltillistamista ja esimerkiksi asteen laskua huonelämpötilassa. Ajatuksena on karsia kulutuksesta vain turha pois ja käyttää sähköä tehokkaasti.


Turhan hävikkisähkön karsiminen tuo myös merkittäviä säästöjä sähkölaskun loppusummaan. Esimerkiksi vain asteen huonelämpötilaa laskemalla säästää 5 % lämmityskuluissa**, ja puolen tunnin kuuma suihku vastaa kulutukseltaan 2 sähkösaunan lämmityskertaa. Lämmittely kannattaakin siis suihkun sijaan hoitaa mahdollisuuksien mukaan mieluummin saunassa.


Hävikkisähkön kuriin laittamisessa auttaa kulutuksen aktiivinen seuraaminen. Väppi-äpin avulla seuraat kulutustasi jatkuvasti ja huomaat muutokset nopeasti. Mikäli turhan kulutuksen karsimisen lisäksi haluat minimoida sähkösi negatiiviset ympäristövaikutukset, tarjolla on myös Väreen puhdas ja päästötön Vihreä sähkö.*Väreen teettämä tutkimus suomalaisten ilmastoa kuormittavista tottumuksista ja asenteista toteutettiin Norstatin kuluttajapaneelissa marraskuussa 2020 ja siihen vastasi 1015 suomalaista ikähaarukassa 18–69-vuotta. Otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.


** www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/hyva_arki_kotona/hallitse_huonelampotiloja

Sanotaan yhdessä ei hävikkisähkölle!

Ota avuksesi Väppi

Kun säästät kotitalouden sähkönkulutuksessa, samalla säästät ympäristöä ja rahaa. Kodin sähkönkulutus ja hävikkisähkö eivät aiheudu itsestään. Pienillä muutoksilla voit saada aikaan useamman satasen säästöt vuodessa.


Väppi-sovelluksen avulla seuraat, optimoit ja pienennät helposti energiankulutustasi ja säästät selvää rahaa.