Tee
sopimus
tästä
> Created with Sketch.

Vastuullinen kulutus laskee sähkön hintaa

Myrsky sähkömarkkinoilla on laantumassa. Sähkön hintavaihteluihin tulee silti varautua jatkossakin. Hintaa saa hilattua alaspäin kuluttajan ja sähkönmyyjän yhteistyöllä.

Pörssisähkön hinta on laskenut ropisten viime syksyn ennätyslukemista. Myös kuluvan vuoden hintakehitys näyttää hyvältä, arvioi energiapalveluyhtiö Väreen toimitusjohtaja Juha Keski-Karhu.


”Sähkön hintavaihteluihin saa kuitenkin jatkossakin varautua. Heilahtelut eivät tosin ehkä ole yhtä rajuja kuin aiemmin.”


Fossiilisilla polttoaineilla tuotettua sähköä on pystytty viime aikoina korvaamaan uusiutuvalla tuulivoimalla tuotetulla. Tuulivoimalla tuotettu sähkö on tuulisena aikana edullista, mutta tuulettomalla säällä sähköä joudutaan tuottamaan muilla tuotantomuodoilla. Se nostaa sähkön hintaa.


”Siksi pörssisähkössä hintaerot päivien ja tuntien välillä ovat suuria”, Keski-Karhu kertoo.


Juha Keski-Karhu, Väreen toimitusjohtaja

Aurinkosähkön suosio kasvaa

Tuotantomäärien vaihteluun vaikuttaa myös aurinkosähkön nopea kasvu. Lähivuosina siitä on tulossa merkittävä uusiutuvan sähkön tuotantomuoto valoisien kuukausien ajaksi.


Moni kuluttaja ja yritys pyrkii toimillaan mahdollisimman pieneen sähkölaskuun. Sähkönmyyjät pyrkivät vastaamaan toiveeseen esimerkiksi tarjoamalla palveluita sähkönkulutuksen vähentämiseen, edullisempaan kulutuksen ajoitukseen sekä aurinkosähkön tuotantoon.


Sähkön ostajallakin on vastuunsa. Kuluttajan kannattaa kuluttaa sähköä vastuullisesti sekä hankkia aktiivisesti ja oma-aloitteisesti tietoa siitä, miten sähkönkäyttöä voi vähentää.


Myös yritysten odotetaan osallistuvan nykyistä enemmän sähkön tuotannon ja kysynnän tasapainottamiseen. Niin sanotussa kysyntäjoustossa yritykset leikkaavat käyttöään silloin, kun sähkön kulutus on korkeimmillaan ja energia kalleimmillaan.

quote

Kuluttaja voi myös valita sähkösopimuksen, jossa yhdistyvät hintavakaus ja pörssisähkön hintavaihteluista hyötyminen.

Sähkösopimuksista löytyy jokaiselle sopiva

Sähkön hinnan vakautta arvostavalle Keski-Karhu suosittelee kiinteähintaista sähkösopimusta. Esimerkiksi Väreen toistaiseksi voimassa olevassa Kuukausisähkösopimuksessa sähkön markkinahinnan heilahteluja ei tarvitse miettiä, sillä sähkössä on kiinteä kuukausihinta.


”Sopimus soveltuu erityisen hyvin kerrostaloasuntoon”, Keski-Karhu vinkkaa.


Pörssisähköön perustuva sähkösopimus on puolestaan hyvä vaihtoehto, jos sähkönkulutusta pystyy ajoittamaan vuorokauden edullisimmille tunneille. Silloin joka tunnilta maksetaan sähkön markkinahinta.


Esimerkiksi sähkölämmitteisessä omakotitalossa on mahdollista säädellä kulutusta älytermostaateilla sekä lämminvesivaraajan ajastamisella. Sähköauton omistaja taas voi ajoittaa latauksen halvan sähkön tunneille.

Hintojen vakaus ja vaihtelun hyöty mahdollista yhdistää

Kuluttaja voi myös valita sähkösopimuksen, jossa yhdistyvät hintavakaus ja pörssisähkön hintavaihteluista hyötyminen. Tällainen on Väreen vuosi sitten markkinoille tuoma Välkky-sähkö, jossa on kiinteä energiamaksu, kuukausimaksu ja kulutuksen mukaan vaihteleva kulutusosa.


”Kulutusosan vaikutus vaihtelee tyypillisesti -3 ja +3 sentin välillä kilowattitunnilta, ja yhä useampi asiakas oppii nopeasti saamaan fiksumman ajoituksen myötä halvempaa sähköä”, Keski-Karhu sanoo.


Määräaikaisen Välkky-sopimuksen rinnalle on tullut myös toistaiseksi voimassa oleva Välkky-sähkösopimus. Sopimuksen irtisanomisaika on 14 vuorokautta.


Keski-Karhun mukaan yrityksille ja myös taloyhtiöille määräaikaista sähkösopimusta riskittömämpi vaihtoehto on esimerkiksi Väreen Yhteissalkku-sopimus.


”Yritys saa myös jatkuvan ennusteen sähkön hintakehityksestä, mikä helpottaa budjetointia. Ikäviä yllätyksiä ei pääse tapahtumaan.”

quote

Väppi-sovellus ilmoittaa, jos kulutus tai markkinahinta poikkeavat yllättäen normaalista.

Isot säästöt Väppi-sähkösovelluksella

Sähkön säästäminen vaatii aktiivisuutta ja oman kulutuksen ymmärtämistä. Siinä auttaa Väreen kehittämä helppokäyttöinen Väppi-sähkösovellus. Sen avulla voi seurata, mihin sähköä kuluu, miten kulutustottumukset vaikuttavat sähkölaskuun ja kuinka paljon rahaa voi säästää muuttamalla kulutustottumuksiaan.


Väppi on kätevä työkalu kaikille sähköä käyttäville, ja sen avulla oman sähkön kulutuksen näkee jopa tunneittain. Lisäksi Väppi näyttää sähkön hintakehityksen jopa puolentoista vuoden hintaennusteeseen saakka. Pörssisähköä ja Välkky-sähköä käyttävä saa hyötyä, kun voi sovelluksen avulla ohjata käyttöään halvemmille tunneille ja seurata omaa kulutusvaikutustaan.


Sovellus ilmoittaa, jos kulutus tai markkinahinta poikkeavat yllättäen normaalista. Väppi-sovelluksessa voi myös asettaa kulutusbudjetin sähkönkäytölleen, löytää vinkkejä kulutuksen vähentämiseen sekä tarkastella omia sähkölaskuja. Sovelluksen kautta myös muuttoilmoituksen tekeminen onnistuu helposti digitaalisesti.Kuva: Jukka Fordell. Artikkeli julkaistu alunperin HS Ideat-liitteessä 20.3.2023.

Ajankohtaista

Väre toimittaa asiakkailleen Tammerkosken vesivoimaa

Väre on solminut Tampereen Energian kanssa sopimuksen tamperelaisen sähkön ...

Lue lisää

Mehiläiselle vastuullista energiatehokkuutta Väreen YritysVäppi-palvel...

Mehiläinen ja Väre toteuttivat onnistuneen pilottihankkeen. YritysVäppi-pal...

Lue lisää

Direktiivi tuo uusia vaatimuksia sähköautojen lataukseen

Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin toukokuun päivitys ohjaa viiveellä ...

Lue lisää