Tee
sopimus
tästä
> Created with Sketch.

Väre ja Tampereen Energia yhdistävät voimansa sähkön vähittäismyynnissä – 100 000 sähkösopimusta siirtymässä Väreelle. Lue tiedote.

Sähkön arvonlisäveron alennus

Sähkön myyntiin sovellettava arvonlisäveron alennus 24 prosentista 10 prosenttiin on voimassa 1.12.2022-30.4.2023 välisen ajan, jonka jälkeen laskutuksessa käytetään taas normaalia 24 % arvonlisäverokantaa. 


Alennus tulee automaattisesti voimaan kaikille Väreen asiakkaille ilman, että sinun tarvitsee tehdä mitään.

Hyvä tietää arvonlisäveron alennuksesta

Hallitus on päättänyt alentaa sähköenergian arvonlisäveroa 24 prosentista 10 prosenttiin, joulukuusta 2022 huhtikuuhun 2023 saakka, korkealle nousseiden sähkön hintojen vuoksi. Alennettua verokantaa sovelletaan sähkön myyntiin, ei sähkön siirtomaksuihin. Arvonlisäveroalennus tulee automaattisesti voimaan kaikille Väreen asiakkaille ilman, että asiakkaan tarvitsee tehdä mitään. 

Usein kysyttyä

Milloin alennus on voimassa?

Sähkön arvonlisäverokanta alennetaan 24 prosentista 10 prosenttiin 1.12.2022-30.4.2023 väliseksi ajaksi, jonka jälkeen laskutuksessa käytetään taas normaalia 24 % arvonlisäverokantaa.

Mihin kaikkiin hintoihin vaikuttaa?

Sähkön myyntiin sovellettava ALV-alennus koskee sähköenergian hintaa (snt/kWh),  kuukausi-/perusmaksua sekä uusiutuvan energian lisämaksua. Alennus ei koske sähkön siirtomaksuja eikä sähköveroa. 

Vaatiiko asiakkaalta toimenpiteitä?

Sinun ei tarvitse tehdä mitään. Arvonlisäveroalennus tulee täysimääräisenä voimaan automaattisesti kaikille Väreen asiakkaille ilman, että asiakkaan tarvitsee tehdä mitään. ALV-alennus huomioidaan niin hintailmoituksissa kuin sähkölaskuillamme. 

Milloin alennus näkyy sähkölaskussa?

Arvonlisäveron muutos näkyy ensimmäisen kerran joko joulukuun tai tammikuun sähkölaskulla, asiakkaan laskutuskaudesta riippuen. Ensimmäisellä laskulla saattaa näkyä molempia verokantoja. Alennus määräytyy sähkön käyttöajankohdan (1.12.2022-30.4.2023), ei laskutusajankohdan mukaan. 

Sähkötukea ja -vähennystä kasvaviin sähkölaskuihin

Sähkön hinnan voimakasta nousua pyritään kompensoimaan ALV-alennuksen lisäksi myös sähkövähennyksen ja sähkötuen avulla, jotka ovat voimassa 1.1.-30.4.2023 välisen ajan.


Sähkön kotitalousvähennys


Kotitaloudet voivat hakea kotitalousvähennystä, mikäli sähkölasku ylittää 2000 euroa sähköenergian osalta 1.1.-30.4.2023 välisenä aikana. 2000 € ylittävästä osasta saa kotitalousvähennystä 60 %. Vähennys on korkeintaan 2400 €. Lisätietoja Verohallinnon sivuilta. Sähkönsiirrosta ei voi saada sähkövähennystä.


Sähkötuki pienituloisille


Pienituloiset kotitaloudet voivat hakea Kelan sähkötukea, jota voi saada vakituisessa käytössä olevan asunnon sähkömenoihin, jotka ovat syntyneet ajalla 1.1.–30.4.2023. Omavastuuosuus sähkölaskusta on 400 €/kuukausi. Sen ylittävästä osasta Kela maksaa tukea 60 %. Lisätietoja Kelan sivuilta. Sähkötuki koskee sähköenergiaa, eli sähkönsiirrosta ei voi saada sähkötukea.


Sähkölaskulle lisää maksuaikaa tai eräpäivän siirto


Yhteistyökumppanimme Ropo Capitalin asiakaspalvelu auttaa sinua sähkölaskujen maksamiseen ja maksujärjestelyihin liittyvissä asioissa. Useimmissa tapauksissa on mahdollista sopia eräpäivän siirrosta tai erillisestä maksusuunnitelmasta - otathan siis rohkeasti yhteyttä, mikäli maksukykysi heikkenee.


Voit itse siirtää laskun eräpäivää tai tehdä maksusuunnitelman kätevästi Ropo Online -verkkopalvelussa, jonne kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla osoitteessa: www.ropo-online.fi. Jos maksujärjestelyiden tekeminen ei itsepalvelussa onnistu, saat henkilökohtaista palvelua Ropo Onlinen chatissa tai soittamalla: yhteystiedot täällä.


Sähkönkulutuksen vähentäminen pienentää sähkölaskua


Sähkön hintojen noustessa tehokas keino pienentää sähkölaskuaan on pyrkiä kuluttamaan sähköä vähemmän. Esimerkiksi laskemalla huonelämpötilaa yhdellä asteella saavutat noin 5 % säästön lämmityskuluihin. Sähkön säästötalkoissa sinua auttaa Väppi-palvelumme. Oman kotitalouden sähkönsäästötoimet ja nouseviin sähkölaskuihin varautuminen on hyvä aloittaa mahdollisimman pian.

Oma sähkönkulutus seurantaan Väppi-sovelluksella

Väppi on henkilökohtainen energiavalmentajasi mobiilissa ja selaimessa, jonka avulla onnistuu kätevästi niin sähkönkulutuksen seuranta kuin myös omien sopimustietojen ja laskujen hallinta. Sovelluksen avulla seuraat, optimoit ja pienennät helposti energiankulutustasi ja säästät selvää rahaa.