Tee
sopimus
tästä
> Created with Sketch.

Sähköhyvitys, sähkötuki, sähkövähennys

- millaista tukea sähkölaskuihin voi saada?

Sähkön hinnan voimakasta nousua kompensoidaan nyt erilaisten tukien ja vähennysten avulla. Tukikeinoja on useita ja tässä artikkelissa kerromme niistä lisää.

Sähköhyvityksen mahdolliset oikaisut maksetaan heinäkuun 2023 aikana

Väre suorittaa jo maksettujen sähköhyvitysten tarkastuslaskentaa touko-kesäkuun aikana. Mahdolliset oikaisut ja puuttuvat hyvitykset tullaan huomioimaan nykyisille asiakkaillemme sähkölaskun hyvityksenä tai asiakkuutensa jo päättäneille tilille palautuksena viimeistään heinäkuun 2023 aikana. Tarkastuslaskennassa otetaan huomioon muun muassa virheellisten sähkönkulutuksen mittaustietojen vuoksi aiemmin puuttumaan jääneet hyvitykset.

Tukea suuriin sähkölaskuihin

Vaikka sähkön hintakehitys on jo lähtenyt laskuun, poikkeuksellisen korkeiden sähkön hintojen aika näkyy yhä monen sähkölaskuissa. Tukea suuriin sähkölaskuihin on saatavilla, joista uusimpia ovat takautuva sähköhyvitys sekä lakiin sidottu pidempi lisämaksuaika. Tukien ja hyvitysten avulla kuluttajia pyritään helpottamaan poikkeuksellisen korkeiden sähkön hintojen aiheuttamassa haastavassa taloudellisessa tilanteessa.


Yhteistyökumppanimme asiakaspalvelu auttaa sinua kaikissa sähkölaskujen maksamiseen ja maksujärjestelyihin liittyvissä asioissa. Useimmissa tapauksissa on mahdollista sopia eräpäivän siirrosta tai erillisestä maksusuunnitelmasta - otathan siis rohkeasti yhteyttä, mikäli maksukykysi heikkenee.

Tukimuodot

nro yksi

Takautuvasti maksettava sähköhyvitys maksetaan käyttöpaikkakohtaisesti marras-joulukuun 2022 sähkönkulutukseen pohjautuen ja ottamalla huomioon marraskuun 2022 - tammikuun 2023 sähköenergian hinta. Hyvitystä maksetaan 50 % sähköenergialaskun omavastuun 90 €/kk ylittävältä osalta, kuitenkin enimmillään 700 €/kk laskennallisesti neljän kuukauden ajan. Hyvitys kohdistuu niihin kuluttajasähkösopimuksiin, joiden sähköenergian hinta on ollut yli 10 snt/kWh tai joissa on ollut tuntikohtaisesti hinnoiteltu dynaaminen pörssihinta. Väre tulee maksamaan hyvitykset automaattisesti kaikille sen piiriin kuuluville asiakkaille. Lue lisää sähköhyvityksestä.

 

nro kaksi

Lain määrittämä pidempi lisämaksuaika on osa eduskunnan hyväksymää uusinta tukikokonaisuutta, jossa 1.1.2023-30.4.2023 välillä syntyneestä sähkönkulutuksesta liittyville sähkölaskuille tulee asiakkaan pyynnöstä antaa lisämaksuaikaa. Lisämaksuaika koskee ainoastaan erääntymättömiä laskuja. Maksuihin liittyvissä asioissa sinua palvelee yhteistyökumppanimme asiakaspalvelu.

nro kolme

Sähkön myyntiin sovellettava arvonlisäveron alennus 24 prosentista 10 prosenttiin on voimassa 1.12.2022-30.4.2023 välisen ajan, jonka jälkeen laskutuksessa käytetään taas normaalia 24 % arvonlisäverokantaa. Alennus on automaattisesti voimassa kaikille asiakkaillemme ja näkyy jo sähkölaskun loppusummassa.

nro neljä

Ne kotitaloudet joiden sähköenergian sähkölasku ylittää 2000 euroa 1.1.-30.4.2023 välisenä aikana, voivat hakea sähkön kotitalousvähennystä verotuksesta. 2000 € ylittävästä osasta saa kotitalousvähennystä 60 %. Vähennys on kuitenkin korkeintaan 2400 €.

nro viisi

Väliaikainen sähkötuki on Kelan maksama tuki pienituloisille kotitauloksille, jota on mahdollista saada, mikäli yllämainittua verotuksen sähkövähennystä ei pysty täysimääräisesti hyödyntämään. Tukea voi saada vakituisessa käytössä olevan asunnon sähkömenoihin, jotka ovat syntyneet ajalla 1.1.–30.4.2023. Omavastuuosuus sähkölaskusta on 400 €/kuukausi. Sen ylittävästä osasta Kela maksaa tukea 60 %.

Saitko meiltä viestin tilinumeron lähettämistä varten?

 


Tilinumeron ilmoittamislomake on suljettu.


Mikäli et ole vielä ehtinyt toimittaa Väreelle tilinumeroasi, pyydämme ilmoittamaan sen suoraan laskutuksemme yhteistyökumppanille Ropolle.


 

Muuta ajankohtaista

Kireät pakkaset tuovat myös sähkön kulutushuiput – nyt on aika karsia ...

Kovat pakkaset kasvattavat huomattavasti sähkön kulutusta ja samalla myös s...

Lue lisää

Pörssisähkön käyttäjät innostuivat sähkön miinushinnoista, muut vähens...

Energiapalveluyhtiö Väre selvitti, millainen vaikutus marraskuun loppupuole...

Lue lisää

Päästöttömän sähkön kustannukset perustuvat lainsäädäntöön

Energian tuottamisen ja käyttämisen vihreä murros on sukupolvemme suurimpia...

Lue lisää