Tee
sopimus
tästä
> Created with Sketch.

Sähköhyvitys, sähkötuki, sähkövähennys

- millaista tukea sähkölaskuihin voi saada?

Sähkön hinnan voimakasta nousua kompensoidaan nyt erilaisten tukien ja vähennysten avulla. Tukikeinoja on useita ja tässä artikkelissa kerromme niistä lisää.

Julkaistu 13.02.2023

Tukea suuriin sähkölaskuihin

Vaikka sähkön hintakehitys on jo lähtenyt laskuun, poikkeuksellisen korkeiden sähkön hintojen aika näkyy yhä monen sähkölaskuissa. Tukea suuriin sähkölaskuihin on saatavilla, joista uusimpia ovat takautuva sähköhyvitys sekä lakiin sidottu pidempi lisämaksuaika. Tukien ja hyvitysten avulla kuluttajia pyritään helpottamaan poikkeuksellisen korkeiden sähkön hintojen aiheuttamassa haastavassa taloudellisessa tilanteessa.


Yhteistyökumppanimme asiakaspalvelu auttaa sinua kaikissa sähkölaskujen maksamiseen ja maksujärjestelyihin liittyvissä asioissa. Useimmissa tapauksissa on mahdollista sopia eräpäivän siirrosta tai erillisestä maksusuunnitelmasta - otathan siis rohkeasti yhteyttä, mikäli maksukykysi heikkenee.

Tukimuodot

nro yksi

Takautuvasti maksettava sähköhyvitys maksetaan käyttöpaikkakohtaisesti marras-joulukuun 2022 sähkönkulutukseen pohjautuen ja ottamalla huomioon marraskuun 2022 - tammikuun 2023 sähköenergian hinta. Hyvitystä maksetaan 50 % sähköenergialaskun omavastuun 90 €/kk ylittävältä osalta, kuitenkin enimmillään 700 €/kk laskennallisesti neljän kuukauden ajan. Hyvitys kohdistuu niihin kuluttajasähkösopimuksiin, joiden sähköenergian hinta on ollut yli 10 snt/kWh tai joissa on ollut tuntikohtaisesti hinnoiteltu dynaaminen pörssihinta. Väre tulee maksamaan hyvitykset automaattisesti kaikille sen piiriin kuuluville asiakkaille. Lue lisää sähköhyvityksestä.

 

nro kaksi

Lain määrittämä pidempi lisämaksuaika on osa eduskunnan hyväksymää uusinta tukikokonaisuutta, jossa 1.1.2023-30.4.2023 välillä syntyneestä sähkönkulutuksesta liittyville sähkölaskuille tulee asiakkaan pyynnöstä antaa lisämaksuaikaa. Lisämaksuaika koskee ainoastaan erääntymättömiä laskuja. Maksuihin liittyvissä asioissa sinua palvelee yhteistyökumppanimme asiakaspalvelu.

nro kolme

Sähkön myyntiin sovellettava arvonlisäveron alennus 24 prosentista 10 prosenttiin on voimassa 1.12.2022-30.4.2023 välisen ajan, jonka jälkeen laskutuksessa käytetään taas normaalia 24 % arvonlisäverokantaa. Alennus on automaattisesti voimassa kaikille asiakkaillemme ja näkyy jo sähkölaskun loppusummassa.

nro neljä

Ne kotitaloudet joiden sähköenergian sähkölasku ylittää 2000 euroa 1.1.-30.4.2023 välisenä aikana, voivat hakea sähkön kotitalousvähennystä verotuksesta. 2000 € ylittävästä osasta saa kotitalousvähennystä 60 %. Vähennys on kuitenkin korkeintaan 2400 €.

nro viisi

Väliaikainen sähkötuki on Kelan maksama tuki pienituloisille kotitauloksille, jota on mahdollista saada, mikäli yllämainittua verotuksen sähkövähennystä ei pysty täysimääräisesti hyödyntämään. Tukea voi saada vakituisessa käytössä olevan asunnon sähkömenoihin, jotka ovat syntyneet ajalla 1.1.–30.4.2023. Omavastuuosuus sähkölaskusta on 400 €/kuukausi. Sen ylittävästä osasta Kela maksaa tukea 60 %.

Saitko meiltä viestin tilinumeron lähettämistä varten?

Mikäli sähkösopimuksesi Väreellä on ehtinyt päättyä ennen kuin hyvitys voidaan huomioida kevään sähkölaskuilla, maksetaan takautuva sähkövähennys rahana ilmoittamallesi tilille. Tulemme lähettämään erillisen viestin niille kuluttaja-asiakkaille, joita tämä koskee. Mikäli saat meiltä viestin tilinumeron toimittamisesta, täytä oheinen lomake.

Muuta ajankohtaista

Vastuullinen kulutus laskee sähkön hintaa

Myrsky sähkömarkkinoilla on laantumassa, näin varaudut sähkön hintavaihtelu...

Lue lisää

Olkiluoto 3 laskee verollista pörssihintaa noin 5 senttiä kilowattitun...

Väreen analyysin mukaan Olkiluoto 3 on laskenut verollista pörssisähkön hin...

Lue lisää

Olkiluoto 3:n koekäytön vaikutus sähkön hintaan Suomessa

Tässä kirjoituksessa selvitämme miten Olkiluoto 3:n koekäyttö vaikuttaa säh...

Lue lisää