Tee
sopimus
tästä
Tee sopimus tästä

Vietämme valtakunnallista Hävikkiviikkoa

Olemme mukana viettämässä valtakunnallista Hävikkiviikkoa ja pohdimme, että millainen merkitys hävikkisähköllä on jokapäiväisessä elämässämme. Yli kolmannes ei usko voivansa vaikuttaa ilmaston kuormitukseen sähkönkulutuksellaan – onneksi asia on toisin. ⚡

Totta vai tarua? Omalla sähkönkulutuksella voi vaikuttaa ilmaston kuormittumiseen

Ehdottomasti totta. Meneillään oleva vuosi on saanut suomalaisten katseet kääntymään luontoon ja muihin kestäviin arvoihin. Tutkimuksemme* mukaan 49 prosenttia suomalaista on vähentänyt turhaa sähkönkulutusta kotona, ja suurin osa on kiinnittänyt huomiota kotitalouden sähkönkulutukseen myös konkreettisilla teoilla.


Yli kolmannes tutkimuksen vastaajista ei kuitenkaan näe omalla sähkönkulutuksella olevan varsinaista vaikutusta ilmaston kuormitukseen. Onneksi asia on toisin. Säätelemällä omaa sähkönkulutustaan pienemmäksi, voi tehdä merkittävän teon ympäristön hyväksi.


Fiksulla sähkönkulutuksella voi vaikuttaa merkittävästi niin omaan hiilijalanjälkeen kuin kukkaroonkin. Vanha viisaus sanoo, että säästökohteita löytyy sieltä, missä kulutustakin on paljon.


Tahdoimme konkretisoida tätä ja lähestyä asiaa yksinkertaisella käytännön esimerkillä:


Suomalaiset juovat maailman eniten kahvia. ☕🤎 Etätyöaikana moni on siirtynyt nautiskelemaan kahvinsa kotitoimistossaan, mikä tarkoittaa sitä, että kodin kahvinkeitin on joutunut koetukselle ja painamaan pitkää päivää.


Jos juot kahvia kolme kertaa päivässä ja keittäessäsi kahvin, sammutat keittimen heti kahvin tiputtua, sinulla kuluu sähköä tähän vuodessa keskimäärin 170 kilowattia. Jos kuitenkin olet niitä tyyppejä, joiden kahvinkeitin paahtaa täyttä työpäivää joka arkipäivä eli 8 tuntia päivässä viisi päivää viikossa, on silloin kahvinkeittimesi sähkönkulutus yli 3000 kilowattia vuodessa**. Tämä vastaa kahden henkilön rivitaloasunnon koko vuoden kulutusta! 🤯


Kun tätä laskettiin, tulos piti tarkistaa monta kertaa, mutta totta se on. Omilla tottumuksilla – ja niiden muuttamisella – on siis merkitystä. 💡

Seuraa kodin kulutusta tunnin tarkkuudella Väppi-äpillä

Suomalaisissa kotitalouksissa energiasyöppöjä ovat tyypillisesti kodin ja käyttöveden lämmitys sekä kodin sähkölaitteet. Hehkulamppujen sijaan nykypäivänä käytössä olevilla led-lampuilla on kodin valaistuksen kuluttamaa sähkömäärää saatu laskettua.


Ympäristöä säästääkseen kannattaa kiinnittää huomiota kodin sähkönkulutuksen määrään. Se on helppo tapa suojella luontoa ja pienentää myös sähkölaskua.


Meidän tarjoama Väppi-sovellus mahdollistaa helpon tavan seurata omaa sähkönkulutustasi. Väppi antaa vinkkejä energiansäästöön, ja sovelluksen avulla pystyy jopa tunnin tarkasti havainnoimaan kodin sähkönkäyttöä. Mikäli kotonasi on käyttöveden lämmitys, kokeile katsoa Väpistä, miten pitkä kuuma suihku vaikuttaa sähkönkulutukseen. Puolen tunnin kuuma suihku vastaa energiamäärältään samaa, kun hehkuttaisi seitsemää sähkökiuasta täydellä teholla yhtäaikaisesti. Huomaat sähkölaskussa varmasti, kun lyhennät suihkuaikaa.


*Väreen teettämä tutkimus suomalaisten ilmastoa kuormittavista tottumuksista ja asenteista toteutettiin Norstatin kuluttajapaneelissa marraskuussa 2020 ja siihen vastasi 1015 suomalaista ikähaarukassa 18–69-vuotta. Otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.


**2015 jälkeen myydyissä kahvineittimissä on automaattinen virrankatkaisu ja kahvinkeittimen ylläpitoteho voi poiketa merkittävästi valmistajan ilmoittamasta lämmitystehosta.

Väppi -apuväline sähkön säästämiseen

Väppi-äppi on henkilökohtainen energiavalmentajasi mobiilissa ja selaimessa, jonka avulla onnistuu kätevästi niin sähkönkulutuksen seuranta ja sopimusten hallinta. Sovelluksen avulla seuraat, optimoit ja pienennät helposti energiankulutustasi ja säästät selvää rahaa. Väppi antaa myös energiansäästövinkkejä!


Väppi-sovelluksen saat käyttöösi Väreen sähkösopimusasiakkaana.

Lisää hävikkisähköstä

Ivalon superkauppiaat hävikkiä vastaan

K-kauppiaat Susanna Kallioinen ja Ari Sihvonen siirtyivät Keski-Suomesta Iv...

Lue lisää

Hävikkisähkö – mitä se on ja miten se liittyy sähkölaskuusi?

Hävikkiruoan ympäristöä kuormittavat vaikutukset on jo laajasti tunnettu on...

Lue lisää