Ilmalämpöpumpun tehokas käyttö
Ilmalämpöpumppu on energiatehokas ja ympäristöystävällinen tapa lämmittää ja viilentää kotia.
Tässä tekstissä kerromme, miten voit käyttää ilmalämpöpumppua tehokkaimmalla mahdollisella tavalla ja säästää sähköä.
Ilmalämpöpumppu toimii kuten jääkaappi. Molemmissa laitteissa kiertää jokin kylmäaine, mikä höyrystyy matalassa lämpötilassa. Ilmalämpöpumpussa kylmäaine kiertää ulko- ja sisäyksiköiden välillä ja luovuttaa lämpöä joko sisä- tai ulkoilmaan, riippuen käytetäänkö ilmalämpöpumppua lämmitys- tai viilennystoiminnolla. Ilmalämpöpumppu on erittäin energiatehokas lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmä.
Ilmalämpöpumpun käyttö on helppoa ja mukavaa. Voit säätää haluamasi sisälämpötilan kaukosäätimellä ja useissa ilmalämpöpumpuissa myös älypuhelimella. Lämmityskäytössä ja etenkin sähkölämmitteisissä kodeissa ilmalämpöpumpun tavoitelämpötila kannattaa säätää korkeammaksi kuin esimerkiksi lämpöpattereiden termostaatti, jotta ilmalämpöpumpusta saadaan paras hyöty irti. Näin ilmalämpöpumppu toimii ensisijaisena lämmönlähteenä ja lämpöpatterit auttavat lämmityksessä vasta kun ilmalämpöpumpun teho ei yksin riitä saavuttamaan tavoitelämpötilaa.
Suomessa ilmalämpöpumppua ei kannata käyttää automaattitoiminnolla, vaan säätää se lämmityskaudella lämmitystoiminnolle ja kesällä viilennystoiminnolle. Automaattitoiminnolla käytettäessä esim. takan lämmityksen aikana ilmalämpöpumppu voi ruveta viilentämään kotia, mikäli lämpötila nousee yli asetetun tavoitelämpötilan. Lämmitystoiminnolla käytettäessä tällaista riskiä ei ole.
Suomessa ilmalämpöpumppua ei kannata käyttää automaattitoiminnolla, vaan säätää se lämmityskaudella lämmitystoiminnolle ja kesällä viilennystoiminnolle.
Ilmalämpöpumpun puhallusnopeus vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti ja tehokkaasti ilmalämpöpumppu lämmittää tai viilentää huoneen. Myös puhallusnopeutta voidaan säätää kaukosäätimellä tai älypuhelimella. Useimmissa ilmalämpöpumpuissa on automaattinen puhallusnopeuden säätö, joka mukautuu sisä-, ulko- ja tavoitelämpötilan mukaan. Puhallinnopeus on silloin suuri, kun lämmitys- tai jäähdytystarve on suuri, ja puhallusnopeutta hiljennetään automaattisesti, kun sisäilman lämpötila lähenee tavoitelämpötilaa.
Yleensä korkea puhallusnopeus sopii silloin, kun haluat nopeasti muuttaa huoneen lämpötilaa. Esimerkiksi, jos tulet kotiin kylmänä talvipäivänä, voit laittaa ilmalämpöpumpun puhaltamaan kovaa lämmintä ilmaa, jotta huone lämpenee nopeasti. Tai jos tulet kotiin kuumana kesäpäivänä, voit laittaa ilmalämpöpumpun puhaltamaan kovaa kylmää ilmaa, jotta huone viilenee nopeasti.
Matala puhallusnopeus sopii silloin, kun haluat pitää huoneen lämpötilan tasaisena ja miellyttävänä. Esimerkiksi, jos olet kotona illalla ja haluat nukkua hyvin, voit laittaa ilmalämpöpumpun puhaltamaan hiljaa sopivaa ilmaa, jotta huone pysyy sopivan lämpimänä tai viileänä. Tai jos olet kotona päivällä ja haluat tehdä töitä tai lukea, voit laittaa ilmalämpöpumpun puhaltamaan hiljaa sopivaa ilmaa, jotta huone pysyy sopivan lämpimänä tai viileänä.
Puhallusnopeus vaikuttaa myös ilmalämpöpumpusta lähtevään ääneen. Matalalla puhallusnopeudella ilmalämpöpumput ovat erittäin hiljaisia, joten niistä ei ole häiriötä yöaikaankaan.
Ilmalämpöpumpun puhalluksen suuntaus vaikuttaa siihen, kuinka tasaisesti ja miellyttävästi ilmalämpöpumppu lämmittää tai viilentää huoneen. Usein ilmalämpöpumpuissa on myös vaihtuva puhalluksen suuntaustoiminto, mikä voi olla hyödyllinen esim. jos ilmalämpöpumpulla halutaan viilentää nopeasti pieni huone.
Yleensä lämmittäessä on hyvä suunnata puhallus alaspäin, jotta lämmin ilma leviää tasaisesti huoneeseen. Ilman tiheys laskee lämpötilan noustessa, joten lämmin ilma nousee ylöspäin. Jos puhallus suunnataan ylöspäin, lämmin ilma jää kattoon eikä lämmitä huonetta tehokkaasti.
Viilennettäessä puolestaan voi puhalluksen suunnata ylöspäin, jotta sisäilma ei tunnu liian kylmältä eikä tule vedon tunnetta. Kylmä ilma on myös tiheämpää kuin lämmin ilma, joten kylmä ilma leviää katosta myös muualle huonetilaan.
Ilmalämpöpumpulla lämmittäminen on energiatehokas ja ympäristöystävällinen tapa pitää koti lämpimänä talvella. Ilmalämpöpumppu siirtää lämpöä ulkoilmasta sisäilmaan, jolloin se kuluttaa vähemmän sähköä kuin perinteiset lämmitysjärjestelmät, kuten sähköpatterit tai öljylämmitys. Ilmalämpöpumppu myös vähentää hiilidioksidipäästöjä ja pienentää lämmityskustannuksia.
Useissa ilmalämpöpumpuissa löytyy myös takkatoiminto. Lämmitystilassa, ilman takkatoimintoa, ilmalämpöpumppu lopettaa lämmittämisen, kun sille asetettu tavoitelämpötila saavutetaan takkaa lämmittäessä. Mikäli ilmalämpöpumpussa on automaattinen takkatoiminto, pumpun sisäyksikkö jatkaa kuitenkin puhaltamista, vaikka tavoitelämpötila olisi saavutettu takan lämmittämisen ansiosta. Näin ilmalämpöpumppu levittää takan tuottamaa lämpöä ja lämpö leviää paremmin.
Ilmalämpöpumppu on parhaimmillaan lämmönlähteenä sähkö- tai öljylämmityksen rinnalla sekä puulämmityksen tukena. Ainoaksi lämmitysmuodoksi ilmalämpöpumppu ei juurikaan sovellu, koska sen teho heikkenee kovilla pakkasilla eikä ilmalämpöpumpulla voida lämmittää myöskään lämmintä käyttövettä.
Myös maalämmön kaverina ilmalämpöpumppu on oiva peli viilennyskäyttöön, mutta lämmityskäytössä maalämpö on usein energiatehokkaampi vaihtoehto. Lämpöpumpun COP-arvo kuvaa lämpöpumpun hyötysuhdetta. Esim. jos COP on 2, yhdellä kilowattitunnilla sähköä lämpöpumppu tuottaa 2 kilowattituntia lämpöä. Maalämpöpumpussa vuoden keskimääräinen COP voi olla jopa yli 5, kun taas ilmalämpöpumpussa COP jää keskimäärin 2-3 välille vuositasolla. Ilmalämpöpumpun COP pienenee lämmityskäytössä ulkoilman lämpötilan laskiessa, eli kylmällä säällä ilmalämpöpumpun hyötysuhde on heikompi.
Sähkölämmityksen rinnalla ilmalämpöpumpun tavoitelämpötila kannattaa asettaa 2-3 C astetta korkeammaksi kuin sähköpattereiden tai sähköisen lattialämmityksen asetuslämpötilat. Näin sähkölämmitys alkaa lämmittää vasta kun ilmalämpöpumpun teho ei riitä saavuttamaan tavoitelämpötilaa ja sähkölämmitystä käytetään vähemmän, eli sähköä säästyy ja lämmitys on ympäristöystävällisempää.
Ilmalämpöpumpun tehokas käyttö edellyttää muutamia yksinkertaisia toimenpiteitä, kuten:
Puhdista ilmalämpöpumpun suodattimet säännöllisesti, jotta ilmalämpöpumpun sisäyksikkö ei tukkeudu ja kuluta turhaan sähköä.
Tarkista ilmalämpöpumpun asetukset, jotta ilmalämpöpumppu ei ole liian kylmä tai kuuma. Sopiva sisälämpötila on noin 21-22 astetta.
Sulje ovet ja ikkunat, kun ilmalämpöpumppu on päällä, jotta lämmin tai kylmä ilma ei karkaa ulos ja ilmalämpöpumppu ei joudu tekemään turhaa työtä.
Ilmalämpöpumpun hyötysuhde on erittäin hyvä kun lämpötila pysyttelee nollan yläpuolella. Tämä tekee siitä syksyllä erittäin energiatehokkaan lämmityskäytössä.
Ilmalämpöpumpun käyttö kesällä
Ilmalämpöpumpun käyttö kesällä on hyvä tapa pitää koti viileänä ja raikkaana, kun ulkona on kuuma. Ilmalämpöpumppu käyttö kesällä on myös energiatehokas ja ympäristöystävällinen tapa viilentää kotia, koska ilmalämpöpumpulla viilentäminen on energiatehokasta. Viilentämisestä saa vielä ympäristöystävällisempää käyttämällä vihreää sähköä sähkösopimuksessa.
Ilmalämpöpumppua ei tarvitse sammuttaa viilennyskäytössä välillä vaan se voi olla päällä koko ajan, mikäli viilennystä tarvitaan. Käyttämällä pumppua vain hetkittäin kuuman jakson aikana, asunnon rakenteet pääsevät lämpenemään, kun ilmalämpöpumppu on sammutettuna ja näin pumpulta vaaditaan enemmän tehoa kun se taas käynnistetään viilentämään asuntoa. Ilmalämpöpumppu kannattaa kuitenkin sammuttaa kesälläkin, kun on poissa kotoa pitkiä aikoja.
Talvella ilmalämpöpumppu kannattaa pitää koko ajan lämmityskäytössä jos päälämmitysjärjestelmänä on jokin vähemmän energiatehokas järjestelmä kuten sähkö- tai öljylämmitys. Ilmalämpöpumpun tavoitelämpötila kannattaa asettaa 2-3 C astetta korkeammaksi kuin päälämmitysjärjestelmän asetuslämpötila, jotta ilmalämpöpumpun hyödyt saadaan maksimoitua.
Ilmalämpöpumppua ei tarvitse sammuttaa talvella vaan se voi olla koko ajan päällä. Laitteen automatiikka huolehtii pumpun sammuttamisesta, mikäli ulkolämpötila laskee liian alhaiseksi. Nykyaikaiset, pohjoisiin olosuhteisiin tarkoitetut ilmalämpöpumput toimivat jopa -25 C lämpötiloissa.
Erityisesti talvella on tärkeää huolehtia ettei ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö pääse jäätymään. Ulkoyksikön lämmönsiirtokennoon tiivistyy lämmityskäytössä kosteutta, mikä jäätyy kylmällä ilmalla. Ilmalämpöpumpuissa on ulkoyksikön sulatukseen automatiikka, mutta joskus Suomen olosuhteissa ulkoyksikköön voi silti alkaa kertyä jäätä. Mikäli jäätä on päässyt kertymään ulkoyksikköön, sen voi sulattaa lämpimällä vedellä.