Väreen sähkösää

Sähkön hinta puhuttaa tänä päivänä niin paljon, että sitä on alettu seurata kuin säätiedotusta konsanaan.


Sähkösäästä saat selville sähkön hinnat päivän jokaiselle tunnille – löydät ne helposti tältä sivulta ja Väreen asiakkaana myös Väppi-palvelusta.

Miten sähkön hinta muodostuu ja mikä siihen vaikuttaa?

Sähkön hintaan vaikuttaa se, miten paljon sähköä kulutetaan ja paljonko sitä tuotetaan. Myös esimerkiksi säällä sekä sähkönkulutuksen kellonajalla on oma roolinsa hintojen muodostumisessa. Sähköpörssissä määritellään oma hinta päivän jokaiselle tunnille, ja kuluvan päivän hinnat näet oheisesta graafista.


Sähkösopimuksista Pörssisähkö seuraa suoraan sähköpörssin tuntihintoja, mutta Väreen Välkky-sähkösopimustyypillä voit hyötyä pörssisähkön halvoista tunneista ilman pörssisähkön riskejä.

Sääolosuhteet vaikuttavat sähkön hintaan

Tuuli

Ei ole lainkaan tuulesta temmattua, että tuulinen sää on hyvä sää – kun tuuli puhaltaa, tuulivoimalat tuottavat enemmän sähköä ja sähkön hinta painuu alas.

Vesitilanne

Pohjoismaissa sähköä tuotetaan paljon vesivoimalla. Kun vettä on mm. sateiden seurauksena Pohjoismaisissa varastoissa paljon, tuotetaan sähköä vesivoimalla enemmän, mikä näkyy myös sähkön hinnassa.

Aurinkopaneelien tuotanto

Aurinko

Aurinkovoimatuotannon lisääntyessä myös auringonpaiste vaikuttaa sähkön hintaan. Suomessa ja muissa Pohjoismaissa aurinkovoimatuotanto on vielä vähäistä, mutta esim. Saksan runsas aurinkovoima heijastuu myös Pohjoismaiden sähkön hintaan. Antaa paistaa vaan!

Kulutuksen ajankohdalla merkittävä rooli

Sateen, paisteen ja tuulen lisäksi sähkön hintaheiluntaan vaikuttaa se, milloin sähköä käytetään. Sähkön kulutus on yleensä suurinta aamulla teollisuuden käynnistyessä ja yhteiskunnan herätessä uuteen päivään, kun taas puolestaan yön tunnit ovat halvempia kulutuksen ollessa pienempää. 


Sähkön hintaa voi ajoittain nostaa ydinvoimalaitosten tuotantotauot tai -keskeytykset, vaikka yleensä tuotanto onkin tasaista.


 

Lue lisää sähkön hinnasta

Kireät pakkaset tuovat myös sähkön kulutushuiput – nyt on aika karsia ...

Kovat pakkaset kasvattavat huomattavasti sähkön kulutusta ja samalla myös s...

Lue lisää

Pörssisähkön käyttäjät innostuivat sähkön miinushinnoista, muut vähens...

Energiapalveluyhtiö Väre selvitti, millainen vaikutus marraskuun loppupuole...

Lue lisää

Päästöttömän sähkön kustannukset perustuvat lainsäädäntöön

Energian tuottamisen ja käyttämisen vihreä murros on sukupolvemme suurimpia...

Lue lisää