Ota
yhteyttä
> Created with Sketch.

Jyväskylän kaupunki näyttää mallia energian säästämisessä

Jyväskylän kaupunki on ottanut sähkönsäästämisen tosissaan. Keinovalikoima on kattava, ja kaupungin kymmenen prosentin energian vuosisäästötavoite on täysin realistinen. Se edesauttaa myös vuoden 2030 hiilineutraaliuteen pääsemistä.

10 prosentin sähkönsäästö tavoitteena

Monissa kunnissa, yrityksissä ja kotitalouksissa kartoitetaan tällä hetkellä energiansäästömahdollisuuksia. Jyväskylän kaupunki on paitsi ollut etukenossa asian suhteen myös laittanut ison pyörän pyörimään.


- Olemme jo pitkään kiinnittäneet huomiota energiankulutukseen, mutta erityisesti tänä syksynä ja talvena säästämme sähköä monin eri keinoin. Vastuulliseen toimintaan kuuluu paitsi hyvä taloudenhoito myös sähkön riittävyyden varmistaminen koko talven lämmityskaudelle, kertoo Jyväskylän kaupungin rahoituspäällikkö Jukka Ojalainen.


Ojalainen konkretisoi asiaa lukuina.


- Jyväskylä on Suomen seitsemänneksi suurin kaupunki, ja käytämme vuosittain sähköä noin 55 000 megawattituntia. Tavoittelemme ensi vuodelle kymmenen prosentin säästöä, jolloin käyttäisimme sähköä enintään 50 000 megawattituntia. Euroissa säästö on yhteensä noin 0,5–1 miljoonaa, sähkön markkinahinnasta riippuen.

quote

Aktiivinen viestintä eri kanavissa yrityksille, taloyhtiöille ja kodeille energian kulutuksen välttämisestä kulutuspiikkien aikaan ja energian säästökeinoista on tärkeässä roolissa.

Laaja sähkönsäästön keinovalikoima käytössä

Jyväskylän kaupunki on mukana Koko Keski-Suomi säästää energiaa -kampanjan lisäksi Motivan Astetta alemmas -talkoissa. Jyväskylä säästää ja optimoi energiankulutustaan vastuullisesti ja järkevästi.


- Olemme merkittävän kokoluokan toimija ja esimerkin antaja, Ojalainen vahvistaa.


Kaupungissa tehdyn kartoituksen tuloksena lisäsäästökohteita löytyi vielä eri tahoilta.


- Ulkovalaistuksen osalta olemme jo suuressa osassa kohteita vaihtaneet energiatehokkaampiin led-lamppuihin, minkä seurauksena energiankulutus asukasta kohti on pienentynyt vuosina 2010-2020 jo 60 prosenttia. Sellaisilla valtion alempiarvoisilla teillä ja teollisuusalueilla, joissa vielä on vanhoja kaasupurkauslamppuja, laajennamme yösammutusta, kunnes nekin saadaan vaihdettua led-lamppuihin. Uimahalleissa uimaveden lämpötilaa on alennettu asteella, samoin kuin kaupungin kiinteistöjen sisälämpötiloja asteella-parilla.


Ojalainen kiittelee moderneja ja motivoivia seuranta- ja raportointityökaluja, joissa proaktiivinen energiapalveluyhtiö Väre on ollut suunnannäyttäjänä.


- Seurantatyökalujen kehittyminen helpottaa ja nopeuttaa reagointia. Luemme myös Väreen blogikirjoituksia, joista saa hyviä vinkkejä.


Jyväskylässä valmistaudutaan parhaillaan erillisessä työryhmässä myös tulevan talven mahdollisiin kiertäviin sähkökatkoihin.


- Aktiivinen viestintä eri kanavissa yrityksille, taloyhtiöille ja kodeille energian kulutuksen välttämisestä kulutuspiikkien aikaan ja energian säästökeinoista on tärkeässä roolissa. Somen ja nettisivujemme kautta käymme vuoropuhelua kaupunkilaisten kanssa. Energiatalkoohenki on selvästi kasvanut, Ojalainen kiittelee.

Uusiutuva energia tätä päivää

Uusiutuvaan energiaan siirtyminen on myös Jyväskylässä arkipäivää.


- Uusiutuvaa, pohjoismaista vesi- ja tuulivoimaa käytämme jo sataprosenttisesti, minkä lisäksi olemme kasvattaneet aurinkovoiman hyödyntämistä. Useisiin kouluihin ja päiväkoteihin on asennettu aurinkopaneelit rakentamisen ja saneerausten yhteydessä, ja esimerkiksi Vaajakosken Wellamo-uimahallissa aurinkopaneeleilla tuotetaan sähköä, Ojalainen kertoo.


Viisas energiankäyttö on ajankohtaisempaa kuin koskaan aikaisemmin. Jyväskylän pitkäjänteisestä, resurssiviisaasta strategiasta on hyvä ottaa mallia: kaupunki on sitoutunut saavuttamaan hiilineutraaliuden vuoteen 2030 mennessä. Järkevä taloudenpito ja energiankulutus kulkevat käsi kädessä. Tässä Jyväskylällä on apunaan Väreen sähkösopimukset.Jyväskylän kaupungin rahoituspäällikkö Jukka Ojalainen kiittelee moderneja ja motivoivia seuranta- ja raportointityökaluja, joissa proaktiivinen energiapalveluyhtiö Väre on ollut suunnannäyttäjänä. Valokuva: Niklas Isberg, teksi: Päivä Remes
Haluatko säästää sähköä Jyväskylän kaupungin tavoin?

Ota yhteyttä, niin autamme sinua löytämään parhaimmat energiaratkaisut yrityksellesi. Palvelemme yrityksiä energia-alan laajimmalla energiatehokkuusvalikoimalla.

Ajankohtaista

Mehiläiselle vastuullista energiatehokkuutta Väreen YritysVäppi-palvel...

Mehiläinen ja Väre toteuttivat onnistuneen pilottihankkeen. YritysVäppi-pal...

Lue lisää

Palkittu Lindroosin puutarha pienensi merkittävästi hiilijalanjälkeään...

Lindroosin puutarha pienentää Väreen Vihreällä sähköllä merkittävästi hiili...

Lue lisää

Uudet aurinkovoimalat vähentävät Ponssen hiilidioksidipäästöjä yli 68 ...

Ponsse toteutti mittavan aurinkovoimalahankkeen yhdessä Väreen kanssa kuute...

Lue lisää