Tee
sopimus
tästä
> Created with Sketch.
Väre Pörssisähkö

Pörssisähkö Suomessa: mitä se tarkoittaa ja kannattaako se?

Tässä tekstissä kerromme, mitä pörssisähkö on, miten sen hinta määräytyy, kenelle se sopii ja mitä hyötyjä ja riskejä siihen liittyy.

Väre Pörssisähkö

Tietoa Pörssisähköstä

Mitä on pörssisähkö? 


Pörssisähkö on sähkösopimus, jossa sähkön hinta määräytyy suoraan sähköpörssi Nord Poolin mukaan. Sähköpörssissä sähkön hinta vaihtelee kysynnän ja tarjonnan mukaan. Pörssisähkösopimuksessa asiakas maksaa sähköstä sen hinnan, joka pörssissä on ollut sähkön käytön ajankohtana. Tällä hetkellä sähköpörssissä hinnat muodostetaan jokaiselle vuorokauden tunnille, mutta jo 2025 vuonna hintajakso on tihenemässä 15 minuutin jaksoihin.  


Milloin sähkö on halvimmillaan? 


Sähkön hinta on halvimmillaan silloin, kun sähköä on tarjolla paljon ja sitä kuluu vähän. Tämä voi johtua esimerkiksi siitä, että sähköä tuotetaan paljon uusiutuvilla energialähteillä, kuten tuulella ja auringolla, tai että sähkön kulutus on vähäistä esimerkiksi lämpimän sään tai lomakauden vuoksi. Sähkön hintaan vaikuttaa myös miten paljon sähköä voidaan siirtää eri alueiden välillä, esim. Suomeen tai Suomesta muille alueille. 


Yleisesti ottaen sähkön hinta on halvimmillaan öisin ja viikonloppuisin, kun sähkön kulutus on pienempää kuin arkipäivisin. Suomessa pisimmät halvat ja halvimmat hintajaksot ovat usein keväisin, kun sähköä ei tarvita enää juurikaan lämmitykseen ja kevättulvien vuoksi vesivoimantuotanto on runsasta. Keväällä ja kesällä vuorokauden halvimmat hintajaksot voivat olla keskipäivällä, kun aurinkovoimatuotanto Suomessa ja myös muualla Euroopassa on suurimmillaan. Keskipäivän hinnat laskevat keväällä matalalle tasolle etenkin viikonloppuisin. Sähkön hinta voi kuitenkin vaihdella suuresti myös vuorokauden sisällä, joten tarkkaa aikaa, jolloin sähkö on halvinta, on vaikea ennustaa kovinkaan pitkälle tulevaisuuteen. Syksyllä ja talvella vuorokauden halvimmat hinnat ovat usein öisin, mutta esim. tuulivoiman tuotannosta riippuen halvin ajankohta voi joskus olla myös muuhun ajankohtaan. 


Kenelle pörssisähkö sopii? 


Pörssisähkö sopii sellaisille asiakkaille, jotka haluavat maksaa sähköstä sen todellisen markkinahinnan ja jotka ovat valmiita sietämään sähkön hinnan vaihtelua. Pörssisähkö voi olla edullinen vaihtoehto, jos asiakas pystyy hyödyntämään sähkön halpoja hintajaksoja ja välttämään sähkön kalliita hintoja. Esimerkiksi sähkölämmityksen, sähköauton latauksen tai kodinkoneiden käytön ajoittaminen sähkön halvoille hintajaksoille voi säästää sähkölaskussa. Pörssisähkö voi myös olla ekologinen valinta, jos asiakas haluaa tukea vihreää siirtymää ja vähentää sähkön kulutusta silloin, kun sähköä tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla. Usein kun pörssisähkön hinta on halvimmillaan, uusiutuvaa sähköntuotantoa on silloin tarjolla runsaasti. 


Mikäli haluat tietää tarkasti sähkölaskusi suuruuden, pörssisähkö ei välttämättä ole paras vaihtoehto sinulle. Pörssisähkössä hinta on aina kunkin hetken markkinahinta ja markkinatilanteet voivat muuttua nopeastikin, mikä voi yllättää sähkölaskussa, vaikka olisikin pystynyt välttelemään kaikkein kalleimpia hintajaksoja. Pörssisähkössä kuitenkin hyvä puoli on, että siinä sähkön hinta myös laskee heti, mikäli markkinatilanteen takia esim. sähkön tuotantokustannukset laskevat. 


Usein sanotaan, että pörssisähkö on halvin sähkösopimus pitkällä aikavälillä. Tämä pitää paikkansa, kun tarkastellaan erittäin pitkää aikaväliä, kymmeniä vuosia. Lyhyempiä aikajaksoja tarkasteltaessa voi kuitenkin määräaikainen sopimus tulla pörssisähköä halvemmaksi, mikäli sellaisen on tehnyt sopivassa markkinatilanteessa. Väre tarjoaa myös Määräaikaisia Välkky-sähkö -sopimuksia, missä sähkön hintaan vaikuttaa kiinteän energiamaksun lisäksi kulutusvaikutus eli sähkön kulutuksen ajoittuminen ja pörssisähkön hinnat kulutuksen ajankohtana. Toisin kuin pörssisähkösopimuksessa, Välkky-sopimuksissa energiamaksu ei nouse, vaikka markkinahinnat nousisivat. Kulutusvaikutus lasketaan asiakkaan oman sähkönkulutuksen toteutuneen pörssisähkön kuukauden hinnan ja pörssisähkön kuukauden keskihinnan vähennyslaskuna. Mikäli pörssisähkön hinnat nousisivat siis vaikka 30 senttiin kilowattitunnilta, kulutusvaikutus voi olla edelleen hintaa alentava, mikäli asiakas on pystynyt edelleen painottamaan sähkön kulutustaan halpoihin ajankohtiin. Tällaisella asiakkaalla toteutunut pörssisähkön hinta voi olla tuossa tilanteessa esim. 26 snt/kWh, jolloin kulutusvaikutus on -4 snt/kWh ja esim. 8 sentin hintaan solmitun Välkky-sopimuksen kuukauden hinnaksi tulee 8-4 snt = 4 snt/kWh. Pörssisähkössä asiakkaan sähkön hinnaksi olisi tullut suoraan oman kulutuksen pörssisähkönhinta eli 26 snt/kWh. Mikäli siis pystyt ohjaamaan sähkönkulutusta ja välttämään pörssisähkön kalliita ajankohtia, Välkky-sopimuksella pystyt saamaan kaikista matalimman sähkön hinnan. 


Miten pörssisähköön voi siirtyä? 


Pörssisähköön voi siirtyä tekemällä pörssisähkösopimuksen jonkin sähkönmyyjän, esim. Väreen kanssa. Pörssisähkösopimuksia tarjoavat useat eri sähkönmyyjät, ja niiden ehdot ja hinnat voivat vaihdella. Pörssisähkösopimuksessa on hyvä kiinnittää huomiota marginaalin lisäksi sopimuksen voimassaoloaikaan. Jotkut sähkönmyyjät tarjoavat myös määräaikaisia pörssisähkösopimuksia, jolloin asiakkaat eivät voi vaihtaa pörssisähköstä pois ennen määräajan loppumista. Väreen pörssisähkösopimukset ovat toistaiseksi voimassa olevia 14 vuorokauden irtisanomisajalla.  


Sopimuksia vertaillessa kannattaa myös huomioida, minkälaisia työkaluja sähkönmyyjä tarjoaa pörssisähkön hintojen ja oman toteutuneen hinnan seurantaan. Sähkölaskussa näytetään yleensä vain kuukauden toteutunut keskihinta, mutta hintajaksokohtainen kulutus tulee myös olla saatavilla jostain. Väreen Väppi-sovelluksesta pystyt seuraamaan pörssisähkön hintoja ja lisäksi oman sähkönkulutuksen ajoittumista eri hintajaksoille sekä menneiden kuukausien toteutuneita hintoja. Väppi näyttää myös eriteltynä omalla sähkönkulutuksella painotetun pörssisähkön hinnan ja sen eron kuukauden keskimääräiseen pörssisähkön hintaan eli kulutusvaikutuksen. 


Mitä hyötyjä ja riskejä pörssisähkössä on? 


Pörssisähkön hyötyjä ovat: 



  • Maksat sähköstä sen todellisen markkinahinnan. Markkinahintojen laskiessa saat hyödyt saman tien, toki myös markkinahintojen noustessa oma sähkön hinta nousee myös heti 



  • Voit säästää sähkölaskussa, jos pystyy hyödyntämään sähkön halpoja tunteja ja välttämään sähkön kalliita tunteja. 



  • Voit vaikuttaa sähkön kulutukseen ja sähkölaskuun omilla valinnoillaan ja käyttötottumuksillaan. 



  • Voit tukea energiajärjestelmän pois siirtymistä fossiilisesta sähkön tuotannosta ja vähentää sähkön kulutusta silloin, kun sähköä tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla. 


Pörssisähkön riskejä ovat: 



  • Asiakas ottaa riskin siitä, että sähkön hinta voi nousta korkealle silloin, kun sähköä on vähän tarjolla tai kun sähkön kysyntä on suurta. 



  • Asiakas voi tietää tarkan sähkön hinnan vain vuorokauden eteenpäin. 



  • Asiakas ei voi suojautua sähkön markkinahinnan nousulta. 



  • Asiakas joutuu seuraamaan sähkön hintaa aktiivisesti, jos haluaa optimoida sähkön käyttöä ja säästää sähkölaskussa. 


Mistä pörssisähkön hinta muodostuu? 


Pörssisähkösopimuksessa sähkön hinta muodostuu jokaisen pörssisähkön hintajakson ja kyseisen jakson oman sähkönkulutuksen kertolaskuna. Lisäksi sopimuksessa on yleensä jokin marginaali sekä kuukausimaksu. Sähkönmyyjän marginaali on se osa sähkön hinnasta, jonka sähkönmyyjä perii asiakkaalta sähkön myymisestä. Sähkönmyyjän marginaali on yleensä kiinteä summa, joka maksetaan jokaisesta käytetystä kilowattitunnista. Sähkönsiirtoon ja sähköveroon pörssisähkösopimus ei vaikuta. 


Sähkön pörssihinta on se hinta, jolla sähköä ostetaan ja myydään sähköpörssissä Nord Poolissa. Sähkön pörssihinta vaihtelee kysynnän ja tarjonnan mukaan. Sähkön pörssihintaan vaikuttavat muun muassa sähkön tuotanto- ja kulutusmäärät, sähkön tuotantotavat, sähkön siirtokapasiteetti, sääolosuhteet ja polttoaineiden hinnat. 


Pörssisähkön hinta muodostetaan jokaiselle vuorokaudelle edellisenä vuorokautena aamupäivästä järjestettävässä huutokaupassa. Sähkömarkkinaosapuolet, eli sähköntuottajat ja suuret sähkönkuluttajat kuten tehtaat tai sähkön myyjät, jättävät päivittäin osto- ja myyntitarjoukset pörssisähkön huutokauppaan. Tarjoukset jätetään jokaiselle pörssisähkön hintajaksolle eli nykyisin jokaiselle vuorokauden tunnille ja tulevaisuudessa jokaiselle vuorokauden 15 minuutin jaksolle. Käytännössä tarjoukset sisältävät tiedon ostettavasta tai myytävästä sähkömäärästä tietyllä hinnalla. Näistä osto- ja myyntitarjouksista muodostetaan kysyntä- ja tarjontakäyrät jokaiselle vuorokauden hintajaksolle, ja pörssisähkön hinnaksi muodostuu käyrien leikkauspiste. Länsi-Euroopassa hinnanlaskenta on yhteinen ja siinä otetaan huomioon useiden maiden ja hinta-alueiden tarjoukset sekä sähkön siirtomahdollisuus alueiden välillä.  


Mitä tarkoittaa, jos pörssisähkö on negatiivinen? 


Pörssisähkö on negatiivinen silloin, kun sähköpörssissä sähkön hinta on miinusmerkkinen. Tämä tarkoittaa, että sähkön tuottajat ovat valmiita maksamaan siitä, että sähköä kulutetaan. Pörssisähkö voi olla negatiivinen esimerkiksi silloin, kun sähköä tuotetaan paljon tuulella ja auringolla, mutta sähkön kulutus on vähäistä tai sähköä ei voida siirtää riittävästi eri alueiden välillä. Uusiutuvan energian tuottajat saavat tuotannostaan sähkön lisäksi myös alkuperätakuita, mitä he voivat myydä uusiutuvaa sähköä haluaville sähkön kuluttajille. Tämän vuoksi sähkön tuottajalle voi olla kannattavaa myydä sähköä pienellä miinusmerkkisellä hinnalla, jos alkuperätakuiden myynnistä saadaan enemmän tuottoja kuin mitä sähkön tuotannossa menetetään. 


Usein pörssisähkön hinta painuu vain hieman miinukselle, joten pörssisähköasiakkaan ei kannata yltiöpäisenä lisätä sähkönkulutusta, mikäli sille ei ole tarvetta. Pörssisähkösopimuksessa sähkön hinnan päälle lisätään sopimuksen marginaali, mikä voi kääntää pienen miinusmerkkisen pörssihinnan plussan puolelle sähkön laskutushintaan. Lisäksi kaikesta sähkönkulutuksesta pörssisähköasiakaskin joutuu maksamaan sähkönsiirron sekä sähköveron, mitkä ovat yleensä huomattavasti suurempia, kuin mitä pörssisähkönhinta on miinusmerkkinen. Vuoden 2023 marraskuussa nähtiin kuitenkin erikoinen tilanne, kun yhden toimijan tekemän tarjousvirheen vuoksi pörssisähkön hinta painui Suomessa niinkin alas kuin -62 snt/kWh. Hinta oli selvästi enemmän miinuksella kuin mitkään pörssisähkösopimusten marginaalit ja sähkönsiirtomaksut sekä sähköverot yhteensä. Tuona päivänä pörssisähköasiakkaat tienasivat rahaa kuluttamastaan sähköstä.