Muuttoilmoitus ja osoitteenmuutos

Minne tehdään muuttoilmoitus ja mihin kaikkialle uusi osoite tulisi ilmoittaa? Väre haluaa helpottaa muuttoasi, joten löydät vastaukset näihin kiperiin kysymyksiin tältä sivulta.

Mikä muuttoilmoitus ja miten se tehdään?

Laki edellyttää, että teet muuton yhteydessä muuttoilmoituksen digi- ja väestötietovirastolle. Muuttoilmoitus tehdään aikaisintaan kuukausi ennen muuttoa ja viimeistään viikko muuton jälkeen. Voit tehdä muuttoilmoituksen Digi- ja väestövirastolle ja Postille yhdellä sähköisellä ilmoituksella täältä.


Ajantasaiset osoitetiedot varmistavat, että viranomaiset ja posti tavoittavat sinut oikeasta osoitteesta. Muuttoilmoitus voi lisäksi vaikuttaa kotikuntaasi Suomessa, verotukseesi, äänestysalueeseesi, varhaiskasvatukseen, oppilaitoksiin sekä sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluihin.


Ennen kuin teet muuttoilmoituksen, tarkista väestötietojärjestelmästä, onko sinulla muuttoilmoituksen esto voimassa. Voimassa oleva muuttoilmoituksen esto estää muuttoilmoituksen käsittelyn, joten ota esto pois päältä. Kun muuttoilmoituksesi on käsitelty, voit ottaa eston uudestaan käyttöön.


Ilmoitus kulkeutuu netissä tehtynä viiveellä myös useisiin julkisiin tahoihin ja yksityisiin yrityksiin. Muuttoilmoituksen voi tehdä netissä, jos käytettävissä on tunnistautumiseen vaadittavat suomalaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Paperisen muuttoilmoituksen saa tarvittaessa täytettäväksi Digi- ja väestötietovirastosta tai Postista paikan päältä. Muutetusta osoitteesta ei tule erillistä vahvistusta, mutta ajantasaisen osoitteen voi tarkistaa väestötietojärjestelmästä Tarkasta omat henkilötietosi -palvelusta.


Suomeen ulkomailta muutettaessa ilmoitus Suomen viranomaisille on tehtävä 1 kk sisällä muutosta. Jos muutto Suomeen on väliaikainen ja kestää alle 6 kk, ilmoitusta Suomen viranomaisille ei tarvita.


Mihin muualle uusi osoite tulee ilmoittaa?


Muuttoilmoitus on tärkeää tehdä myös taloyhtiölle ja isännöitsijälle tai huoltoyhtiöön sekä uuteen kotiin muutettaessa, että vanhasta lähdettäessä. Voit varmistaa samalla, mistä ja milloin voit noutaa avaimet uuteen asuntoon.


Osoitetiedot päivittyvät usealle julkiselle taholle ja yksityiselle yritykselle muuttoilmoituksen kautta. Päivittymisessä on kuitenkin viivettä ja muuttoilmoituksen osoitteenmuutos ei tyypillisesti tavoita pieniä tahoja ja toimijoita. Kannattaa siis olla aktiivinen ja ilmoittaa osoitteenmuutoksesta itse yritysten verkkosivujen tai sähköpostin kautta: näin laskut ja muu posti löytävät varmasti perille.


Ajantasaiset listat tahoista, joihin osoitteenmuutos päivittyy virallisen muuttoilmoituksen myötä voit tarkistaa täältä.


Posti tarjoaa muuton yhteydessä kuukaudeksi veloituksettoman muuttopostipalvelun: vanhaan osoitteeseen lähetetty päivittäisposti käännetään muuttaneen uuteen osoitteeseen. Palvelun voi ostaa käyttöönsä myös pidemmäksi aikaa.

Muutto

Päivitä osoitteesi ainakin tänne


  • Virallinen muuttoilmoitus Digi- ja väestövirastolle ja Postille

  • Taloyhtiö, isännöitsijä tai kiinteistöhuolto

  • Työpaikka ja opiskelupaikka

  • Pankki, vakuutusyhtiö ja kirjasto

  • Internet-, sähkö- ja puhelinoperaattorit

  • Sanomalehtien ja aikakausilehtien tilauspalvelut

  • Sukulaiset ja ystävät

  • Yhdistykset ja järjestöt

Väre sähkösopimus

Muista sähkösopimus uuteen kotiin

Sähkösopimus on hyvä tilata uuteen kotiin vähintään kaksi viikkoa ennen muuttoa, jotta sähköt ovat varmasti valmiiksi kytkettynä uudessa kodissa muuttopäivänä. Helpoiten se onnistuu verkkokaupassamme tai Väppi-palvelussa.


Muuttaessa määräaikainen sopimus siirtyy uuteen kohteeseen jäljellä olevan sopimuskauden loppuun asti. Voit siirtää määräaikaisen sähkösopimuksesi kätevästi uuteen osoitteeseen käyttämällä Väreen muuttopalvelua. Saat siis vanhan edullisen hintasi mukaan myös uuteen kotiisi! 

Väre sähkösopimus
Kiire kytkeä sähköt?

Sähkösopimuksen tekeminen muuttaessa jää muutossa joskus viime tinkaan. Jos tarvitset sähköä NOPEASTI, soita asiakaspalveluumme tai laita chatissa viestiä (muistathan hyväksyä evästeet).


03 777 3131 pvm/mpm