Tee
sopimus
tästä
> Created with Sketch.

Pörssisähkön käyttäjät innostuivat sähkön miinushinnoista, muut vähensivät kulutustaan

Julkaistu 08.12.2023

Energiapalveluyhtiö Väre selvitti, millainen vaikutus marraskuun loppupuolella pohjoismaisessa sähköpörssissä olleen virheellisen tarjouksen aiheuttamilla miinushinnoilla oli yhtiön kuluttaja-asiakkaiden sähkönkäytössä. Selvityksen mukaan pörssisähköasiakkaat lisäsivät sähkönkäyttöään, kun taas muiden sähkösopimustyyppien käyttäjät vähensivät kulutustaan.


Kantaverkkoyhtiö Fingrid tiedotti erikoisesta tilanteesta valtakunnallisesti 23.11. klo 20. Fingrid pyysi kuluttajilta apua tuotannon ja kulutuksen tasapainottamiseen, koska virheellisen tarjouksen pohjalta laskettu hinta ei ohjaa sähkön tuotantoa ja kulutusta oikein. Väre viestitti kaikille asiakkailleen Fingridin pyynnön aamulla 24.11.


Norjalaisen Kinect Energy:n tekemä virheellinen tarjous pohjoismaisessa sähköpörssissä 23.11. pudotti pörssisähkön hinnan Suomessa tekniseen hintalattiaan -50 senttiä kilowattitunnilta 24.11. klo 15.00 - 25.11. klo 01.00 välisenä aikana. Energiapalveluyhtiö Väre selvitti asiakastyypeittäin, miten Väreen kuluttaja-asiakkaiden sähkönkulutus muuttui kyseisellä jaksolla normaaliin perjantaihin verrattuna.


Väreen datatieteilijän Sami Kohvakan laskennassa huomioitiin Väreen asiakkaiden normaalin vuorokausirytmin ja ulkolämpötilan muutokset, sekä asiakkaiden sähkönkäytön ajoittumisen eri viikonpäiville, että kiinteähintaisten ja kulutusvaikutuksellisten Välkky-sopimusten kiinnitetyn pohjahinnan tason.


Lämpötilojen osalta perjantaina 24.11. Suomessa oli tavallista kylmempi päivä. Ilmatieteenlaitoksen sääpalvelun mukaan esimerkiksi Jyväskylässä päivän alin lämpötila oli -11 astetta kun tavanomainen alin lämpötila on -5 ja -0,8 asteen välillä. Pakkanen kiristyi kohti lauantaita, jonka alin Jyväskylässä mitattu lämpötila oli jo rapsakat -17 astetta.


- Tyypillisesti pakkanen nostaa asiakkaidemme sähkönkulutusta kaikissa asiakasryhmissä, mutta vaikutus on erityisen suuri sähkölämmitteisissä pientaloissa. Miinushintaiset tunnit ajoittuivat alkuillan ja alkuyön välille. Tämä aikaväli on kuluttaja-asiakkaidemme kohdalla normaalisti suurimman sähkönkäytön aikaa, Väreen datatieteilijä Sami Kohvakka taustoittaa.

Pörssisähköasiakkaat kasvattivat reilusti sähkönkulutustaan kaikissa asiakasryhmissä

Kohvakan mukaan viikonpäiväkohtaisesti sähkönkulutus vaihtelee jonkin verran asiakasryhmien mukaan. Kerrostaloissa sähkönkulutus tyypillisesti laskee hieman perjantaina ja nousee taas sunnuntaina. Vapaa-ajan asunnoilla kehitys on puolestaan päinvastainen: kulutus nousee perjantaina ja laskee sunnuntaina. Pientaloissa perjantain normaali kulutus ei poikkea merkittävästi muista arkipäivistä.


- Miinushintaisten tuntien aikana pörssisähköasiakkaiden sähkönkulutus nousi reilusti niin kerrostaloissa kuin sähkölämmitteisissä ja muissa pientaloissa. Suurin muutos normaaliin verrattuna oli ei-sähkölämmitteisissä pientaloissa, joiden sähköliittymissä on yleensä sähkölämmittäjiä enemmän vapaata kapasiteettia, mihin voi lisätä sähkökuormaa sulakkeiden palamatta.


- Vapaa-ajan asunnoilla pörssisähköasiakkaiden sähkönkulutus ei kasvanut merkittävästi. Käytännössä tämä tarkoittaa, että asiakkaamme eivät lähteneet massoittain kakkosasunnoille käyttämään halpaa sähköä, eikä etäohjattavaa kuormaa ole asiakkaidemme vapaa-ajan asunnoilla vielä merkittävästi. Toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten asiakkailla sähkönkulutus ei muuttunut merkittävästi normaaliin nähden, Kohvakka summaa.

Muut asiakkaat vähensivät sähkön kulutustaan

- Sähkönkulutus väheni perjantaina negatiivisten hintojen aikana kiinteähintaisen määräaikaisen tai kulutusvaikutuksellisen Välkky-sopimuksen tehneillä normaaliin ennusteeseen verrattuna, Kohvakka sanoo.


Taustalla tässä voi olla hänen mukaansa esimerkiksi kantaverkkoyhtiön välittämä huoli sähkön riittävyydestä ja toive hillitä kulutuksen kasvua.


- Näissä sopimuksissa olevat asiakkaat siis säästivät sähköä perjantaina, vaikka Välkky-sopimuksen omaavat olisivat saaneet sähkönkulutuksesta perjantain negatiivisten hintojen aikana taloudellista hyötyä. Tämä saattaa ainakin osittain olla seurausta halusta toimia vastuullisesti, Sami Kohvakka painottaa.


Keskimääräinen muutos Väreen kuluttaja-asiakkaiden sähkönkulutuksessa normaaliin verrattuna 24.11. klo 15:00 - 25.11. klo 1:00 välilläKuva: Väreen Jatkuva Sähkö on toistaiseksi voimassa oleva kiinteähintainen sähkösopimus. Määräaikainen sähkö on Väreen määräaikainen kiinteähintainen sähkösopimus. Lähde: Väre Oy


 


Lisätietoja: 


Väre Oy, Sami Kohvakka, Data Scientist, sami.kohvakka@vare.fi 

Muuta ajankohtaista

Väre toimittaa asiakkailleen Tammerkosken vesivoimaa

Väre on solminut Tampereen Energian kanssa sopimuksen tamperelaisen sähkön ...

Lue lisää

Mehiläiselle vastuullista energiatehokkuutta Väreen YritysVäppi-palvel...

Mehiläinen ja Väre toteuttivat onnistuneen pilottihankkeen. YritysVäppi-pal...

Lue lisää

Direktiivi tuo uusia vaatimuksia sähköautojen lataukseen

Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin toukokuun päivitys ohjaa viiveellä ...

Lue lisää