Tee
sopimus
tästä
> Created with Sketch.

Energiansäästöviikkoa vietetään jo 25. kertaa!

Olemme mukana viettämässä valtakunnallista Energiansäästöviikkoa 11.-17.10.2021, ja tänä vuonna kampanjaviikolla keskusteluun nostetaan meitä kaikkia koskettavia asioita: kuinka tehostamme energiankulutusta ja hillitsemme ilmastonmuutosta käyttämällä energiaa järkevästi.

Yli kolmannes ei usko voivansa vaikuttaa ilmaston kuormitukseen sähkönkulutuksellaan – onneksi asia on toisin! ⚡

Energiansäästöviikon 25. juhlavuoden kunniaksi pohdimme millainen merkitys hävikkisähköllä on jokapäiväisessä elämässämme. Meidän teoillamme on merkitystä ja jokainen voi olla mukana vaikuttamassa yhteiseen tulevaisuuteemme omilla energiateoillaan.

Totta vai tarua? Omalla sähkönkulutuksella voi vaikuttaa ilmaston kuormittumiseen

Ehdottomasti totta! Meneillään oleva vuosi on saanut suomalaisten katseet kääntymään luontoon ja muihin kestäviin arvoihin. Tutkimuksemme* mukaan 49 prosenttia suomalaista on vähentänyt turhaa sähkönkulutusta kotona, ja suurin osa on kiinnittänyt huomiota kotitalouden sähkönkulutukseen myös konkreettisilla teoilla.


Yli kolmannes tutkimuksen vastaajista ei kuitenkaan näe omalla sähkönkulutuksella olevan varsinaista vaikutusta ilmaston kuormitukseen. Onneksi asia on toisin. Säätelemällä omaa sähkönkulutustaan pienemmäksi, voi tehdä merkittävän teon ympäristön hyväksi.


Fiksulla sähkönkulutuksella voi vaikuttaa merkittävästi niin omaan hiilijalanjälkeen kuin kukkaroonkin. Vanha viisaus sanoo, että säästökohteita löytyy sieltä, missä kulutustakin on paljon.


Halusimme konkretisoida sähkönsäästöä arjessa ja lähestyä asiaa yksinkertaisella käytännön esimerkillä:


Suomalaiset juovat maailman eniten kahvia. ☕🤎 Etätyöaikana moni on siirtynyt nautiskelemaan kahvinsa kotitoimistossaan, mikä tarkoittaa sitä, että kodin kahvinkeitin on joutunut koetukselle ja painamaan pitkää päivää.


Jos juot kahvia kolme kertaa päivässä ja keittäessäsi kahvin sammutat keittimen heti kahvin tiputtua, sinulla kuluu prosessissa sähköä keskimäärin 170 kilowattia vuodessa. Jos kuitenkin olet niitä tyyppejä, joiden kahvinkeitin paahtaa täyttä työpäivää joka arkipäivä eli 8 tuntia päivässä viisi päivää viikossa, on silloin kahvinkeittimesi sähkönkulutus yli 3000 kilowattia vuodessa**. Tämä vastaa kahden henkilön rivitaloasunnon koko vuoden kulutusta! 🤯


Kun tätä laskettiin, tulos piti tarkistaa monta kertaa, mutta totta se on. Omilla kulutustottumuksilla – ja niiden muuttamisella – on siis merkitystä. 💡

Seuraa kodin kulutusta tunnin tarkkuudella Väppi-äpillä

Suomalaisissa kotitalouksissa energiasyöppöjä ovat tyypillisesti kodin ja käyttöveden lämmitys sekä kodin sähkölaitteet. Hehkulamppujen sijaan nykypäivänä käytössä olevilla led-lampuilla on kodin valaistuksen kuluttamaa sähkömäärää saatu laskettua.


Ympäristöä säästääkseen kannattaa kiinnittää huomiota kodin sähkönkulutuksen määrään. Se on helppo tapa suojella luontoa ja pienentää myös sähkölaskua.


Tarjoamamme Väppi-sovellus mahdollistaa helpon tavan seurata omaa sähkönkulutustasi. Väppi antaa vinkkejä energiansäästöön, ja sovelluksen avulla pystyt havainnoimaan kodin sähkönkäyttöä jopa tunnin tarkkuudella. Mikäli kotonasi on käyttöveden lämmitys, kokeile seurata Väpistä, miten pitkä kuuma suihku vaikuttaa sähkönkulutukseesi. Puolen tunnin kuuma suihku vastaa energiamäärältään seitsemän sähkökiukaan hehkutusta täydellä teholla yhtäaikaisesti. Kun lyhennät suihkuaikaasi, huomaat sen sähkölaskussa varmasti!


*Väreen teettämä tutkimus suomalaisten ilmastoa kuormittavista tottumuksista ja asenteista toteutettiin Norstatin kuluttajapaneelissa marraskuussa 2020 ja siihen vastasi 1015 suomalaista ikähaarukassa 18–69-vuotta. Otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.


**2015 jälkeen myydyissä kahvinkeittimissä on automaattinen virrankatkaisu ja kahvinkeittimen ylläpitoteho voi poiketa merkittävästi valmistajan ilmoittamasta lämmitystehosta.

Väppi -apuväline sähkön säästämiseen

Väppi-äppi on henkilökohtainen energiavalmentajasi mobiilissa ja selaimessa, jonka avulla onnistuu kätevästi niin sähkönkulutuksen seuranta ja sopimusten hallinta. Sovelluksen avulla seuraat, optimoit ja pienennät helposti energiankulutustasi ja säästät selvää rahaa. Väppi antaa myös energiansäästövinkkejä!


Väppi-sovelluksen saat käyttöösi Väreen sähkösopimusasiakkaana.

Osallistu kilpailuun ja voita sähköjopo!

Mihin energiaa kuluu kotona eniten? Paljonko vartin lämmin suihku päivässä kustantaa vuodessa? Tutustu energiansäästöön energiansäästöaiheisen kilpailumme avulla, jossa kaikkien osallistujien kesken arvotaan sähköjopo (arvo n. 1 800 €). Osallistumisaikaa on 11.-17.10. Kilpailun voittaja arvotaan viikolla 43 ja voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti. 

Lisää hävikkisähköstä