Tutkimus: Kotitalouksien sähkönkulutuksen ohjaamiseen tarvitaan viestintää ja lisää automaatiota
Suomen ympäristökeskus Syke ja energiapalveluyhtiö Väre selvittivät viestinnän vaikutusta kotitalouksien sähkönkulutuksen ajoittamiseen. Tutkimuksessa havaittiin, että lisätty viestintä sähkön hinnasta saa kotitaloudet siirtämään sähkönkulutustaan edullisemmille tunneille. Avuksi tarvitaan kuitenkin automaatiota ja älyohjausta, jotta paras taloudellinen hyöty saadaan irti.
Julkaistu 10.12.2024
Tutkimukseen osallistui noin 1 500 energiapalveluyhtiö Väreen kuluttaja-asiakasta, joilla oli pörssi- tai hybridisähkösopimus. Tutkimus on ensimmäisiä satunnaiskokeiluja koko maailmassa, jossa on keskitytty sähkönkulutuksen ajoittamiseen tuntitasolla.
Suomen Akatemian rahoittama tutkimus toteutettiin lokakuun 2023 ja huhtikuun 2024 välisenä aikana. Tutkimuksessa kotitaloudet saivat sähkönkulutuksen ajoittamista helpottavaa hintaviestintää. Tutkimus tehtiin satunnaiskokeiluna, jossa tutkimuksen osallistujat arvottiin hintaviestintää saavaan ryhmään ja verrokkiryhmään. Tällä varmistettiin, että viestintää saavien ja verrokkien sähkönkulutuksen erot johtuvat nimenomaan toteutetusta lisäviestinnästä.
”Suomi tarjoaa kokeilulle otollisen tutkimusympäristön, sillä lähes 30 prosentilla kotitalouksista on pörssi- tai hybridisähkösopimus, jossa sähkölaskuun voi vaikuttaa ajoittamalla kulutusta halvemmille tunneille”, erikoistutkija Enni Ruokamo Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.
Tutkimukseen osallistuneet energiapalveluyhtiö Väreen asiakkaat saivat joka päivä puolen vuoden ajan sähkön hintoihin keskittyvän viestin joko sähköpostin tai energiayhtiön Väppi-sovelluksen kautta.
Viestissä kerrottiin, onko tuleva vuorokausi hintatasoltaan keskimääräistä kalliimpi ja onko hinnoissa keskimääräistä enemmän vaihtelua. Koko vuorokauden tuntihintalistauksen lisäksi viestissä nostettiin esille neljä kalleinta ja edullisinta tuntia.
Tulosten mukaan hintaviestintä lisäsi sähkönkulutuksen ajoittamista hintojen mukaan.
”Viestejä saavat pystyivät kasvattamaan joustoaan selvästi. Hinnoista viestiminen siis helpottaa kulutuksen ajoittamista ja tämä mahdollistaa myös lisäsäästöjä sähkölaskussa.
Tulokset osoittavat, että sähkönkulutus on kuitenkin joustamatonta sekä viestejä saaneessa että verrokkiryhmässä, eli hintoihin reagointi on pidemmällä ajalla vähäistä. Omatoimisella sähkönkulutuksen optimoinnilla voi raja tulla monessa kodissa nopeasti vastaan.
Tutkimuksessa toteutettu loppukysely paljastaa, että sähkönkulutuksen ajoittamista hankaloittavat etenkin liian pieneksi jäävät säästöt sähkölaskussa, kodin tai rakennuksen ominaisuudet, kiire ja kulutusjoustopalveluiden puute. Väreen kehitysjohtaja Antti Martikainen nostaa automaation ja älyohjauksen keskeiseen rooliin sähkönkulutuksen ohjauksessa: arkeen tarvitaan lisää älypalveluja ja automaattista sähkönkulutuksen ohjausta.
”Tavallinen arkielämä sisältää jo itsessään niin paljon seurattavia asioita, jolloin sähkönhinnan ainainen kyttääminen ja kulutuksen säätäminen on haastavaa ilman automaatiota. Tällä hetkellä kotien teknologinen kyvykkyys on kulutusjouston kannalta puutteellinen. Jos kotitalouksilla ja taloyhtiöillä olisi enemmän älypalveluita, ne pystyisivät paremmin reagoimaan sähkönhintoihin. Etenkin tilojen ja käyttöveden lämmityksen älyohjauksessa on paljon potentiaalia säästöille”, Martikainen sanoo.
Sähkön kulutusjousto on tärkeää yksittäisten kotitalouksien, yhteiskunnan ja ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta.
”Pörssi- ja hybridisähkösopimuksen omaavat kotitaloudet voivat vaikuttaa oman sähkölaskunsa suuruuteen ajoittamalla kulutustaan. Lisäksi kriittisinä hetkinä kotitaloudet voivat kulutuksen pienentämisellä vaikuttaa sähkön toimitusvarmuuteen”, Martikainen kertoo.
Tutkimuksen loppukyselyn mukaan kulutuksen ajoittamista motivoikin etenkin säästöt, mutta myös järkevyys ja ympäristösyyt.
“Tulevaisuudessa kulutusjouston hyödyntäminen vaihtelevan ja uusiutuvan energiantuotannon hallinnassa ja järjestelmän tasapainotuksessa todennäköisesti korostuu. Siten kulutusjoustolla on tärkeä rooli puhtaassa energiasiirtymässä ja siihen liittyvien kustannusten hillinnässä”, Ruokamo sanoo.
Kulutusjoustoa voidaan edistää pörssi- ja hybridisähkösopimuksilla sekä näihin yhdistetyllä informaatiolla ja automaatiolla.
Termit
Kulutusjousto on sähkönkulutuksen hetkellistä vähentämistä tai lisäämistä sähkön markkinahinnan mukaisesti. Tiettyjä sähköä vaativia toimintoja kotona voi siirtää hetkiin tai päiviin, jolloin sähkö on edullisempaa.
Lisätietoja
Erikoistutkija Enni Ruokamo, Suomen ympäristökeskus Syke, p. 029 525 2092, enni.ruokamo@syke.fi
Kehitysjohtaja Antti Martikainen, Väre Oy, p. 044 723 7102, antti.martikainen@vare.fi
Antin vastuulla on Väreen uusien palveluiden kehitys kuluttaja- ja yritysasiakkaille. Antti on koulutukseltaan sähköenergiatekniikan diplomi-insinööri ja hänellä on monipuolinen työkokemus mm. tutkimuksen, kehityksen ja myynnin parista.
Antti haluaa auttaa Väreen sähköasiakkaita säästämään sähkökustannuksissaan ja käyttämään sähköä fiksusti rajalliset luonnonvarat huomioiden. Uusimpia Väreen sähkönsäästöä helpottavia palveluita ovat Väre Älylämmitys sekä Väre Älylataus – älykkäät palvelut pistävät tekoälyn töihin säästämään sähköä ja kukkaroa käyttäjän puolesta.