Sähkön kulutushuiput kasvattavat sähkön päästökuormaa nyt yli 60 prosenttia
Pakkassään kasvattamat sähkönkulutuspiikit ovat nostaneet sähkön hinnan huimaan nousuun. Samalla myös sähkön päästökuorma lisääntyy: Suomessa kulutetun sähkön päästöt ovat kasvaneet lauhasta marraskuun alusta kuluvalle viikolle yli 60 prosenttia, koska huippukuormitustilanteessa käytetään enemmän fossiilisia polttoaineita.
Julkaistu: 8.12.2021
Energiakriisin myötä sähkön markkinahinnat ovat aiempaa selvästi korkeampia ja hintavaihtelu on kasvanut. Tällä viikolla Suomessa ja Pohjoismaissa lämpötila pysyy normaalia kylmempänä, ja tuulivoiman tuotannon ennustetaan vähenevän. Samanaikaisesti on mahdollista, että Suomessa kulutus lähestyy helmikuun 2021 kulutushuippua, joka ylitti 14 000 megawattia.
- Sähkön kulutus on noussut pakkasten takia talven ennätyslukemiin. Samaan aikaan sähkön tarjonnasta on niukkuutta. Esimerkiksi tuulivoiman tuotanto on tällä viikolla Suomessa vähäisempää kuin viime viikolla. Suomesta ja Etelä-Ruotsista viedään sähköä tällä hetkellä Baltiaan ja edelleen myös Puolaan, jossa jopa kolmannes maan perinteisestä sähköntuotannosta on huollossa ja maa on vedonnut naapureihinsa sähkönsaantinsa turvaamiseksi, toteaa energiapalveluyhtiö Väre Oy:n toimitusjohtaja Juha Keski-Karhu.
- Säätila on kaikkialla Pohjoismaissa ja Baltiassa ollut vuodenaikaan nähden huomattavasti normaalia kylmempi. Lisäksi usein paikallaan pysyviin korkeapaineen alueisiin liittyy heikkotuulisuus, jolloin tuulivoiman tuotannon ennustetaan laskevan tällä viikolla viikonlopun noin 2200 megawatin huipuista vain reiluun kymmenesosaan noin 270 megawatin tasolle, Keski-Karhu lisää.
Ainoa keino vähentää ilmaston päästökuormaa tässä tilanteessa on karsia sellaisesta sähkönkäytöstä, josta on helppo tinkiä tai joka on jopa tarpeetonta.
Keski-Karhun mukaan sähkön hintavaihtelun lisääntyminen on ollut hyvin nähtävissä jo etukäteen. Tuulivoiman kasvu on tehnyt jo 5-10 vuotta sitten kannattamattomaksi suomalaisen lauhdesähkön tuotannon, eikä tätä kapasiteettia enää ole, koska laitokset on poistettu markkinoilta ja purettu.
Nyt huippukulutuksen aikaan sähkö tuodaan yhä enemmän ulkomailta ja Suomi on ulkomaisten voimalaitosten varassa. Suomeen tuodaan sähköä erityisesti Ruotsista ja Venäjältä.
- Päästöt kasvavat tällaisessa tilanteessa. Suomessa kulutetun sähkön päästöt ovat kasvaneet lauhasta marraskuun alusta yli 60 prosenttia. Päästöt kasvavat, koska Suomi joutuu tuomaan sähköä sellaisista maista, joissa sähköä tuotetaan hiilellä, palavalla kivellä, öljyllä tai kaasulla. Näiden maiden päästökertoimet ovat suuremmat kuin Suomessa, Keski-Karhu tiivistää.
Tavallisen sähkönkäyttäjän kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että karsii sellaisesta sähkönkäytöstä, josta on helppo tinkiä tai joka on jopa tarpeetonta. Esimerkiksi sähkölämmittäjä voi laskea erityisesti makuuhuoneiden lämpötilaa ja saunan lämmittämättä jättäminen arkipäivän aikana on toinen hyvä tapa. Myös pyykinpesun ja kuivauksen siirtäminen yöajalle on helppo tapa siirtää kulutuspiikkiä. Näillä toimilla voidaan vähentää päästöpiikkejä ja sähkönkulutusta Suomessa.
Väre Oy, Juha Keski-Karhu, toimitusjohtaja, p. 044 723 7150, juha.keski-karhu@vare.fi