Tee
sopimus
tästä
> Created with Sketch.
Pörssisähköohjaus

Sähkömarkkinakatsaus maaliskuu 2025

Talvella 2024-2025 sähkön markkinahinnat ovat vaihdelleet rajusti, kuten viime vuosina on totuttu. Talvi on ollut Keski-Euroopassa viime vuosia viileämpi, ja vähäinen tuulivoimatuotanto on tukenut sähkön hintatasoa Saksassa ja muualla Keski-Euroopassa. Pohjoismaissa talvi puolestaan on ollut leuto ja sateinen, mikä on täyttänyt Pohjoismaiden vesivarastot jopa ennätyksellisen täydeksi. Hyvä vesitilanne on laskenut sähkön hintaa ja pitänyt Pohjoismaiden hintatason huomattavasti Keski-Euroopan tasoa alhaisempana. Leuto talvi on myös pitänyt sähkönkulutuksen matalalla tasolla Pohjoismaissa, mikä on myös vaikuttanut sähkön hintatasoon laskevasti.


Hintanäkymät tuleville kuukausille ja vuosille 


Futuurien perusteella Suomen pörssisähkön vuoden 2025 keskihinnaksi odotetaan noin 4,5 – 5,0 snt/kWh. Tammi-helmikuussa pörssisähkön hinnat toteutuivat odotuksia matalalla leudon ja tuulisen sään ansiosta. Nyt maaliskuussa alkanut Olkiluoto 3 ydinvoimalan vuosihuolto nostaa kuitenkin sähkön hintatasoa Suomessa. Maaliskuun alussa runsas tuulivoimatuotanto on pitänyt hinnat kuitenkin matalalla, mutta heti sään tyyntyessä hinnat nousevat herkästi korkealle, jopa 20-30 snt/kWh tasolle, kun ydinvoimaa puuttuu tuotannosta. Joulupäivänä vikaantunut Suomen ja Viron välinen Estlink 2 -kaapeli kuitenkin rajoittaa sähkön vientikapasiteettia Suomesta ja mahdollistaa halvat hinnat Suomessa myös ilman Olkiluoto 3, mikäli tuulivoimaa on tuotannossa riittävästi. Olkiluodon huolto kestää noin 2 kuukautta ja laitos on aikataulun mukaan palaamassa sähköntuotantoon vasta 2. toukokuuta. Maaliskuulle pörssisähkön keskihinnaksi odotetaan noin 7 snt/kWh. Hinta voi toteutua kuitenkin huomattavasti tätä matalampana, mikäli loppukuun sää on leuto ja tuulinen. Hinnanvaihtelu Olkiluoto 3 huollon aikana tulee kuitenkin olemaan suurempaa.  


Suomen ja Pohjois-Ruotsin välillä otetaan käyttöön uusi siirtoyhteys vuoden 2026 alussa, minkä odotetaan madaltavan sähkön hintaa Suomessa. Pohjois-Ruotsin alueella on runsaasti vesi- ja tuulivoimatuotantoa, mutta kohtalaisen vähän sähkön kulutusta, joten hintataso on siellä matala. Uuden siirtoyhteyden valmistuttua, Pohjois-Ruotsin halpaa sähköä saadaan tuotua aiempaa enemmän Suomeen. Tilanne voi kuitenkin muuttua ajan myötä, sillä Pohjois-Ruotsin sähkön kulutuksen odotetaan kasvavan reilusti uuden teollisuuden myötä. Tällä hetkellä kuitenkin näyttää, että kulutuksen kasvua saadaan odotella 2030-luvun puolelle, joten lähivuosina siirtoyhteyden käyttöönotto todennäköisesti laskee sähkön hintaa Suomessa. 


 


 


Aurinkovoimatuotanto 


Aurinkovoiman tuotantokapasiteetti on kasvanut reilusti viimeisten parin vuoden aikana Euroopassa. Tämä on näkynyt etenkin keväisin pörssisähkön hintojen romahduksena keskipäivän aikaan. Kesällä etenkin Keski- ja Etelä-Euroopassa asuntojen viilennys nostaa sähkön kulutusta keskipäivällä, joten hinnat eivät romahda silloin yhtä helposti aurinkovoiman seurauksena kuin keväällä. Lisäksi Pohjoismaissa keväisin vesivoimaa joudutaan tuottamaan runsaasti sulamisvirtaamien vuoksi, mikä tarkoittaa, että uusiutuvaa energiaa on tarjolla sitäkin kautta runsaasta. Viime vuosina sähkön hinta onkin toteutunut Pohjoismaissa edullisena huhti-kesäkuussa. Myös 2025 keväälle odotetaan Suomeen ja muualla Pohjoismaihin edullista hintatasoa hyvän vesitilanteen myötä ja Estlink 2-kaapelin puuttumisen vielä rajoittavan sähkön vientikapasiteettia Suomesta. Talven lumitilanne kuitenkin vaikuttaa kevään sulamisvirtaamiin, joten välttämättä joka vuosi hinnat eivät keväisin painu yhtä alhaisiksi.  


Sähkön kulutuksen vaikutukset hintoihin 


Sähkön kulutuksella on merkittävä vaikutus sähkön hintaan. Kun sähkön kysyntä on korkealla, hinnat nousevat, ja vastaavasti, kun kysyntä on matalalla, hinnat laskevat. Esimerkiksi tammikuussa 2024, sähkön kulutus nousi Suomessa erittäin korkealle, kun lämpötila laski Suomessa alimmille tasoilleen 2000-vuosituhannella. Samaan aikaan sähkön tuotantoa oli käytettävässä normaalia vähemmän, mikä nosti hinnat ennätyskorkealle. Sen sijaan tammikuussa 2025, sähkön kulutus toteutui keskimääräistä matalampana leudon sään takia, mikä piti myös hinnan kohtalaisen matalalla tasolla. 


Kulutuksen ohjaaminen edullisemmille tunneille voi auttaa säästämään sähkölaskussa. Esimerkiksi, pörssisähkösopimuksen omaavat kotitaloudet voivat ajoittaa sähkönkäyttönsä halvempiin ajankohtiin ja näin pienentää sähkölaskuaan. Lisäksi automaatio ja älyohjaus voivat helpottaa kulutuksen optimointia ja tuoda lisäsäästöjä. Kulutuksen ohjaaminen hinnan mukaan myös vähentää pitkällä aikavälillä pörssisähkön hintapiikkejä, sillä kulutuksen madaltuessa, kalliimpaa sähkön tuotantoa tarvitaan vähemmän sähköntarpeen kattamiseksi. 


Sähkön hinnan vaikutukset kuluttajille 


Kuluttajien kannattaa seurata sähkön hintakehitystä tarkasti ja harkita erilaisia sähkösopimusvaihtoehtoja. Pörssisähkösopimukset voivat tarjota säästöjä, jos sähkön hinta pysyy nykyisellä tasolla, mutta ne voivat myös aiheuttaa kustannusvaihteluita. Kulutusvaikutukselliset Välkky-sopimukset ovat hyviä vaihtoehtoja, sillä ne tarjoavat suojan sähkön hinnan nousulta, mutta kulutuksen ajoituksella voi edelleen vaikuttaa omaan hintatasoon. 


Konkreettisia esimerkkejä sähkösopimuksista 



  1. Pörssisähkösopimus: Tämä sopimus seuraa sähköpörssin hintoja, joten sähkön hinta vaihtelee joka päivä ja myös vuorokauden aikana. Esimerkiksi, jos sähkön hinta on alhainen yöllä, voit säästää rahaa ajoittamalla sähkönkäyttösi yöaikaan. 

  2. Kiinteähintainen sähkösopimus: Tämä sopimus tarjoaa vakaan hinnan koko sopimuskauden ajan. 

  3. Määräaikainen Välkky-sähkö: Tämä sopimus yhdistää kiinteän ja pörssisähkön edut. Sopimuksen sähkön hintaan vaikuttaa kulutusvaikutus, joka tarkoittaa oman kulutuksen mukaisen pörssissähkön hinnan ja pörssisähkön kuukauden keskihinnan eroa. Käytännössä sähkön perushintataso on suojattu, mutta hinta vaihtelee hieman kulutuksen ajoituksen mukaan. Välkky-sähkö on paras valinta, mikäli haluat suojautua sähkön hinnan nousulta, mutta pystyt ajoittamaan kulutusta esim. sähköauton latauksella tai lämmityksen ohjauksella. 


Yhteenveto 


Sähkön hinta on vaihdellut talven aikana reilusti, mutta keskimäärin hintataso on pysynyt matalana leudon ja sateisen talvisään ansiosta. Suomessa hintatasoa on madaltanut myös Estlink 2-kaapelin vikaantuminen joulupäivänä. Lisäksi Suomeen on tullut reilusti uutta tuulivoimakapasiteettia, mikä on madaltanut sähkön hintatasoa. Myös lisääntynyt aurinkovoimatuotanto on madaltanut sähkön hintatasoa etenkin keväisin ja kesäisin.  


Suomen tuotantotilanne paranee entisestään 2026 vuoden alussa, kun Suomen ja Pohjois-Ruotsin välille valmistuu uusi sähkönsiirtoyhteys. Toisaalta Suomeen sekä muualle Pohjoismaihin odotetaan tulevan runsaasti uutta sähkön kulutusta mm. datakeskusten ja vihreän vedyn sekä muun teollisuuden kautta. Tällä hetkellä kulutuspuolen hankkeet näyttävät kuitenkin viivästyvän, mikä tarkoittaa, että sähkön tuotantotilanne pysyy hyvänä tulevina vuosina ja hintaodotukset sähkölle ovat maltilliset. 


Väre Salkunhallinta

Väreen huippuammattitaitoiset salkunhoitajat varmistavat yrityksellenne edullisimman sähkön hinnan.

Santeri Viljakainen

Portfolio Manager