Ota
yhteyttä
> Created with Sketch.

EU:n energiatehokkuus-direktiivi uudistuu

- aurinkovoimalat pakollisiksi?

Euroopan parlamentin ja neuvoston keväällä 2024 päivittämä rakennusten energiatehokkuusdirektiivi tuo mukanaan tiukentuneita vaatimuksia aurinkovoiman valjastamiseen.

Julkaistu 13.08.2024

Rakennusten energiatehokkuusdirektiivi asettaa jäsenmaille tavoitteita energian säästämiseksi ja energiatehokkuuden parantamiseksi. Direktiivin tarkoituksena on edistää ilmastonmuutoksen torjuntaa, energiaturvallisuutta, kilpailukykyä ja työllisyyttä.


Uusin versio rakennusten energiatehokkuusdirektiivistä ((EU) 2024/1275) tuli voimaan toukokuun lopussa. Direktiivi ei ole valmis laki tai asetus, vaan se määrää jäsenmaat muokkaamaan paikallista lainsäädäntöään direktiivin minimivaatimusten täyttämiseksi.


Lainsäädännön päivittämiseen jäsenmailla on aikaa enintään kaksi vuotta, eli muutokset Suomen lainsäädäntöön on tehtävä kesään 2026 mennessä.

quote

Suomalaisen lainsäädännön pitää voimaan tullessaan edellyttää, että uusissa rakennushankkeissa aurinkoenergian käyttö huomioidaan jo suunnitteluvaiheessa.

Vaatimuksia aurinkosähkön osalta uusiin ja olemassa oleviin rakennuksiin

Päivitetty energiatehokkuusdirektiivi tuo vaatimuksia aurinkoenergiajärjestelmien asentamiselle uusiin ja olemassa oleviin rakennuksiin. Suurimmat vaikutukset tulevat koskemaan julkista sektoria, asuinrakennuksia, sekä kaikkia yksityisomisteisia, kuten yritysten kiinteistöjä, joihin tehdään laajamittaisia korjauksia. Samalla pyritään jo ennakkoon varmistamaan järjestelmien asennusvalmius tulevaisuudessa. Direktiivissä mainitut aurinkoenergiajärjestelmät voivat olla joko aurinkosähkö- tai aurinkolämpövoimaloita.


Rakennusten aurinkoenergiasta määräävän artiklan ensimmäisen kohdan teksti on koukeroinen: ”Jäsenvaltioiden on varmistettava, että kaikki uudet rakennukset suunnitellaan siten, että optimoidaan niiden aurinkoenergian tuotantopotentiaali sijaintipaikan aurinkosäteilyn mukaan, mikä mahdollistaa aurinkoteknologioiden myöhemmän asentamisen kustannustehokkaasti.”


Viesti on kuitenkin selvä: Suomalaisen lainsäädännön pitää voimaan tullessaan edellyttää, että uusissa rakennushankkeissa aurinkoenergian käyttö huomioidaan jo suunnitteluvaiheessa. Jäsenvaltioilta edellytetään myös yksinkertaista ilmoitusmenettelyä lupahakemusten käsittelyssä ja verkkoon liittämisessä. Yksityiskohdat toteuttamistavasta ja laajuudesta jäävät kuitenkin kansallisen lainsäädännön määritettäväksi.

Julkisten rakennusten edellytetään näyttävän esimerkkiä aurinkoenergian käyttöönotossa

Asuinrakennuksia lukuun ottamatta kaikissa uusissa julkisissa rakennuksissa, joiden hyötypinta-ala on yli 250 m², aurinkoenergialaitteisto on otettava käyttöön vuoden 2027 alusta alkaen, ”jos se on teknisesti, taloudellisesti ja toiminnallisesti toteutettavissa”.


Seuraavina vuosina otetaan käsittelyyn myös olemassa olevat eli aiemmin rakennetut julkiset rakennukset. Rakennus on varustettava aurinkoenergialaitteistolla, kun hyötypinta-ala on suurempi kuin:



  • 2 000 m² => vuoden 2027 loppuun mennessä

  • 750 m² => vuoden 2028 loppuun mennessä

  • 250 m² => vuoden 2030 loppuun mennessä


Direktiivi tulee koskettamaan myös yritysten omistamia kiinteistöjä


Yksityisomistuksessa oleville rakennuksille vaatimukset eivät ole aivan yhtä tiukat, mutta asia on syytä ottaa huomioon etenkin, jos suunnitteilla on merkittäviä saneerauksia. Asetus tulee siis tältä osin koskettamaan myös yritysten omistamia kiinteistöjä.


Hyötypinta-alaltaan yli 500 m²:n kokoiset muut kuin asuinrakennukset on vuoden 2028 alusta alkaen varustettava aurinkoenergialaitteistolla siinä tapauksessa, että rakennuksessa tehdään "laajamittainen korjaus tai toimi, joka edellyttää hallinnollista lupaa rakennuksen perusparannusta, katolla tehtäviä töitä tai rakennuksen teknisen järjestelmän asentamista varten".


Vuoteen 2030 tultaessa aurinkoenergiajärjestelmän käyttöönotto vaaditaan kaikissa uusissa asuinrakennuksissa ja uusilla katetuilla pysäköintialueilla, ”jotka sijaitsevat rakennusten läheisyydessä”.


Kaikkien edellä mainittujen ehtojen ulkopuolelle jäävien rakennusten osalta direktiivi ohjeistaa näin: ”Jäsenvaltioiden on sisällytettävä 3 artiklassa tarkoitettuihin kansallisiin rakennusten perusparannussuunnitelmiinsa politiikat ja toimenpiteet, jotka koskevat soveltuvien aurinkoenergialaitteistojen käyttöönottoa kaikissa rakennuksissa.”


Mainitun 3 artiklan yleisvaatimus on, että olemassa olevat rakennukset muutetaan päästöttömiksi viimeistään vuoteen 2050 mennessä. Aurinkoenergialla näyttääkin olevan iso rooli rakennusten päästöttömyyteen pyrittäessä.

quote

Asia on syytä ottaa huomioon, jos suunnitteilla on merkittäviä saneerauksia.

Aurinkoenergian hyödyntämisen esiselvitys kannattaa aloittaa yrityksissä hyvissä ajoin

Direktiivin vaikutusalueella olevien kansallisten laki- ja asetusmuutosten tulee astua voimaan viimeistään kevät-kesällä 2026, mutta vaikutukset alkavat näkyä luultavasti jo ennen sitä.


Ensimmäiset vaatimukset aurinkoenergialaitteiston käyttöönotolle uusien julkisten rakennusten osalta astuvat voimaan viimeistään vuoden 2027 alusta alkaen, ja suurimmille olemassa oleville rakennuksille vaaditaan aurinkoenergian käyttöönottoa saman vuoden loppuun mennessä. Niiden rakennusten osalta, joita direktiivi ensimmäiseksi koskettaa, on syytä seurata kansallisen lainsäädännön laatimisen etenemistä, jotta vaatimukset eivät tule yllätyksenä.


Jos aurinkoenergialaitteistohanke tulee kiinteistösi kohdalla pakolliseksi, on esiselvitys syytä aloittaa hyvissä ajoin. Aurinkoenergialaitteistojen hankinta voi kiireessä ruuhkautua, joskin asiaan vaikuttaa varmasti kansallisen lainsäädännön vaatimustaso.


Väreeltä aurinkopaneeleiden hankinta yritykselle on vaivatonta ja yksinkertaista – tarjoamme avaimet käteen -toimituksia ja autamme tekemään fiksun valinnan yrityksesi energiatarpeisiin. Ota yhteyttä, niin autamme sinua projektissa eteenpäin.

Juho Kaksonen, tuotepäällikkö

Juho toimii Väreella yritysmyynnin aurinkosähköratkaisujen tuotepäällikkönä ja on koulutukseltaan energiatekniikan diplomi-insinööri. Työssään hän vastaa aurinkosähköjärjestelmien toimituskyvystä asiakkaillemme, laite- ja asennushankinnasta sekä yleisesti aurinkosähkön prosesseista ja niiden kehittämisestä. Vapaa-ajallaan Juho harrastaa muun muassa moottoripyöriä, mökkeilyä sekä ruoanlaittoa.

Haluatko tietää lisää aurinkoenergiasta?

Varaa sinulle sopiva aika aurinkoasiantuntijallemme, joka kertoo lisää palvelusta ja vastaa kysymyksiisi.

Jari Rinne

Myyntipäällikkö, aurinkoratkaisut, yritysmyynti

+358 447 177 883 jari.rinne@vare.fi Varaa etätapaaminen

Ajankohtaista

Laita katto tuottamaan - älä menetä saatavilla olevaa säästöä!

Yrittäjä! Varaa asiantuntijamme arvio ja laita kattonne tuottamaan.

Lue lisää

Aurinkosähköllä säästöä yrityksen sähkölaskuista

Pienennä yrityksen sähkölaskua valjastamalla luonnon oma energia hyödyksenn...

Lue lisää

Uudet aurinkovoimalat vähentävät Ponssen hiilidioksidipäästöjä yli 68 ...

Ponsse toteutti mittavan aurinkovoimalahankkeen yhdessä Väreen kanssa kuute...

Lue lisää