Tilaa
paneelit
Väre aurinkosähkö logo

Viisi loistavaa syytä ottaa käyttöön aurinkosähkö

Yhä useammat kotitaloudet, taloyhtiöt ja yritykset ovat kiinnostuneita tuottamaan omaa aurinkosähköä. Eikä ihme, sillä ympäristöystävällisyyden lisäksi aurinkopaneelit pienentävät tuntuvasti sähkölaskua. Ja auringosta todellakin riittää kaikille.

Väreen aurinkosähköjärjestelmät
Väre aurinkosähkö logo
Julkaisu: 21.5.2020 10:45
quote

Tyypillisin aurinkosähköjärjestelmän hankkija on omakotitaloasukas, jonka koti lämpiää sähköllä.

1. Aurinkosähkön tuotto – Ilman porotustakin syntyy tuotantoa

Murretaan heti kärkeen yksi aurinkopaneeleihin liittyvistä sitkeimmistä myyteistä: aurinkopaneelit reagoivat kirkkauteen, joten aurinkosähköä syntyy myös silloin, kun aurinko ei paista täydeltä terältä. Ei siis tarvitse pelätä, että aurinkopaneelit seisovat tyhjän panttina, vaikka Suomi ei sijaitsekaan päiväntasaajalla.


"Aurinkoenergiaa saadaan Suomessa suurin piirtein saman verran kuin Pohjois-Saksassa. Erityisesti keväällä on erinomaiset olosuhteet aurinkosähkön tuotantoon, kun auringonsäteet heijastuvat lumen pinnasta. Aurinkopaneelit myös tuottavat sitä paremmin mitä kylmempi on", Väreen aurinkosähköasiantuntija Petri Valtonen kuvaa.

2. Aurinkopaneelit ovat pitkälti huoltovapaat

Aurinkosähköjärjestelmä ei sisällä kuluvia osia, joten kunnossapitokustannukset ovat hyvin vähäiset. Suomen ilmastossa puhdistamiseen riittää yleensä pelkkä sadevesi, eikä erillistä pesua tarvita kuin ääritapauksissa. Valtonen muistuttaa, että aurinkosähköjärjestelmää valittaessa kannattaa kuitenkin mennä laatu edellä.


”Luotettavien toimittajien materiaalien kestävyydessä on huomioitu kotimaamme vaihtelevat vuodenajat ja ajoittain ankarat olosuhteet, jolloin aurinkopaneelit kestävät hyvin myös talviolosuhteita sekä lumikuormaa”.

3. Aurinkosähkö­jär­jes­tel­män oikeanlainen mitoitus tuo säästöjä – ja ”tuntuu” hyvältä

Aurinkosähköjärjestelmän avulla säästöä syntyy niin sähkön ostokustannuksista kuin maksettavista siirtomaksuista ja veroista. Ensisijaisesti kannattavinta on hyödyntää tuotettu sähkö itse ja sen vuoksi onkin tärkeää ettei järjestelmää mitoiteta liian suureksi.


"Väreen aurinkosähköpaketit räätälöidään aina yksilöllisesti asiakkaan kohteen ja kulutuksen mukaisesti. Jos tuotantoa tulee yli oman tarpeen, Väre ostaa ylijäämäsähkön, jota ihmiset voivat sitten edelleen ostaa meiltä. Aikamoista lähituotantoa", Valtonen pohtii.


Kun aurinkopaneeleista on kyse, on kannattavuus kuitenkin paljon muutakin kuin säästöt sähkölaskussa tai saavutettava tuotto. Aurinkosähköjärjestelmä vaikuttaa nimittäin positiivisesti myös kiinteistön arvoon sekä asuinalueen imagoon. Petri Valtonen kertoo että myös fiilispuoli voi olla vahvasti mukana ostopäätöksessä.


”Monet ostavat aurinkosähköjärjestelmän, koska se yksinkertaisesti tuntuu ajatuksena niin hyvältä. Ei käryä, ei ääntä, ei polttoainetta, vaan oma tehokas voimalaitos, joka tuottaa sähköä kodin ja perheen tarpeisiin. Aurinkopaneeleiden hyödyntäminen on teko myös ympäristön ja kestävän kehityksen puolesta, sillä auringossa ei energianlähteenä ole ylikuluttamisen vaaraa.”


Päivän keskimääräisellä 40 kWh tuotannolla voit esimerkiksi:


Aurinkopaneelien päivän tuotannon esimerkit

4. Energiatuki mukana riskittömässä sijoituksessa

Väreen tarjoama aurinkosähköjärjestelmä on sijoituksena käytännössä riskitön, sillä hankinnalla on pitkä takuu ja järjestelmän toimintavarmuus on Suomen sääoloissa erinomainen.


Energiatuki auttaa aurinkopaneelien hankinnassa, sillä kotitaloudet voivat hyödyntää 40%:n kotitalousvähennyksen asennuskustannuksista verotuksessaan (enimmäismäärä 2250€/vuosi). Maatiloilla puolestaan on mahdollisuus hakea aurinkosähköinvestoinnilleen ELY-keskukselta investointitukea, jonka suuruus voi olla enimmillään 40% verottomasta hinnasta. Myös yritykset, kunnat ja yhteisöt voivat hakea energiatukea, jossa aurinkosähköjärjestelmien osalta tuki voi olla 20%:a hankkeen verottomasta kokonaishinnasta.

5. Aurinkosähköstä saa reilusti virtaa - ylijäämäsähkön voit myydä verkkoon

Parhaimmillaan voit tuottaa jopa 50% kuluttamastasi sähköstä, mikäli aurinkopaneelien määrä on huolellisesti mitoitettu sähkön kulutukseesi nähden ja asennuskulma sekä -paikka katolla on optimoitu asiantuntijoiden toimesta. Aurinkosähköjärjestelmä mitoitetaan niin, että aurinkopaneelien tuotanto hyödynnetään ensisijaisesti omassa käytössä. Mutta mikäli tuotantoa jää yli (ylijäämäsähkö), sen voi myydä hyvällä hinnalla sähköverkkoon.


Mikäli aurinko tuottaa sähköä yli oman tarpeesi, ostamme ylijäämäsähkön reilulla hinnalla.

Väreen johtava asiantuntija Petri Valtonen

Petri, johtava asiantuntija

Aurinkotohtoriksikin kutsuttu Petri on Väreen johtava asiantuntija ja tekniikan tohtori, jolla on vahva kokemus kaikesta, mikä liittyy aurinkosähköön ja energiajärjestelmiin sekä niiden hyödyntämiseen. Petrille voi esittää minkä tahansa aurinkosähköön liittyvän kysymyksen ja saa vastauksen kuin apteekin hyllyltä. Yli 10 vuoden kokemus älyverkkojen ja energiajärjestelmien kehittämisestä takaa sen, että innovatiivisia ratkaisuja asiakkaidemme arjen sujuvoittamiseksi riittää nyt ja tulevaisuudessa.


Haluatko tietää lisää?

Petrin tavoitat numerosta 040 583 9464 ja sähköpostilla aurinkosahko@vare.fi tavoitat koko aurinkosähkötiimimme.