Tilaa
paneelit
Väre aurinkosähkö logo

Miten aurinkopaneelit toimivat?

Aurinkopaneeli sisältää piistä valmistettuja aurinkokennoja, jotka valosähköisen ilmiön avulla muuttavat auringon säteilyenergian sähköenergiaksi.

Väre aurinkosähkö logo
Julkaisu: 23.4.2020 16:06

Miten aurinkopaneelit käytännössä toimivat?

Aurinkopaneeli sisältää tyypillisesti piistä valmistettuja aurinkokennoja, jotka valosähköisen ilmiön avulla muuttavat auringon säteilyenergian sähköenergiaksi. Noin 90 % aurinkokennoista valmistetaan yksi- tai monikiteisestä piistä, joka on jo käytössä hyvin vakiintunutta teknologiaa.  


Ensimmäiset aurinkokennot on valmistettu jo 50-luvulla ja esimerkiksi pienissä kesämökkikäytöissä paneeleita on ollut Suomessakin kymmeniä vuosia. Viime vuosina aurinkopaneeliteknologia on kehittynyt nopeasti ja erityisesti verkkoon liitettävien aurinkosähköjärjestelmien kannattavuus ja suosio on kasvanut nopeasti.  


Invertteri, kiinnistysjärjestelmä ja muita nippeleitä


Aurinkopaneelien lisäksi aurinkovoimalaan kuluu invertteri, turvakytkimet, kattokiinnitysjärjestelmä, kaapeloinnit ja muut pientarvikkeet.  


Aurinkosähköjärjestelmän toimiessa invertteri muuttaa aurinkopaneelien tuottama tasavirran kiinteistöön sähkölaitteille sopivaksi vaihtovirraksi. Käytännössä aurinkovoimala ei vaadi käyttäjältään jatkuvaa huoltoa tai muita toimia, vaan se tuottaa sähköä aina valoisaan aikaan. Parhaiten aurinkopaneelit tuottavat, kun auringon säteily osuu niihin suoraan, mutta tuotantoa tulee kesäisin hyvin pilviselläkin säällä hajasäteilystä. 


Aurinkovoimalan toimintaperiaate

Väreen johtava asiantuntija Petri Valtonen

Petri, johtava asiantuntija

Aurinkotohtoriksikin kutsuttu Petri on Väreen johtava asiantuntija ja tekniikan tohtori, jolla on vahva kokemus kaikesta, mikä liittyy aurinkosähköön ja energiajärjestelmiin sekä niiden hyödyntämiseen. Petrille voi esittää minkä tahansa aurinkosähköön liittyvän kysymyksen ja saa vastauksen kuin apteekin hyllyltä. Yli 10 vuoden kokemus älyverkkojen ja energiajärjestelmien kehittämisestä takaa sen, että innovatiivisia ratkaisuja asiakkaidemme arjen sujuvoittamiseksi riittää nyt ja tulevaisuudessa.