Väre ja Tampereen Energia yhdistävät voimansa sähkön vähittäismyynnissä – 100 000 sähkösopimusta siirtymässä Väreelle. Lue tiedote.

Väre aurinkosähkö logo

Aurinkopaneelien sijoittaminen ja suuntaus

Aurinkopaneeleiden sijoittaminen ja suuntaus vaikuttaa merkittävästi niiden sähköntuotantoon. Vuositasolla eniten tuotantoa saadaan, kun aurinkopaneelit on suunnattu etelään, mutta katon lappeen suunta määrittää käytännössä paneelien suuntauksen.

Väre aurinkosähkö logo
Julkaisu: 24.4.2020 15:27

Tärkeintä aurinkopaneelien suuntaamisessa on, että aurinko paistaa paneeleiden suuntaan esteettömästi mahdollisimman pitkään. Aurinkopaneeleiden sijoittamisessa on huomioitava, että aurinkopaneelit tarvitsevat varjostamatonta tilaa, asennettiin ne sitten katolle, seinälle tai maahan. Aurinkoisin ja varjostamattomin paikka on usein helpoin löytää rakennuksen katolta, joka yleensä on korkeammalla kuin muu ympäristö ja näin paneelit saavat parhaiten auringonsäteilyä hyödynnettäväkseen.


Aurinkopaneelien suuntaus etelään tai länteen


Vuositasolla eniten tuotantoa saadaan, kun aurinkopaneelit on suunnattu etelään. Katon lappeen suunta määrittää käytännössä paneelien suuntauksen. Jos katon lape on vaikkapa länteen, niin aurinkopaneelien asennus lappeelle länteen suunnattuna on luonnollinen vaihtoehto. Toki tämä pienentää jonkin verran tuotantoa, mutta toisaalta iltapainotteisella kulutuksella länteen suunnatut aurinkopaneelit voivat olla hyvä vaihtoehto. Vastaavasti itään suunnatut aurinkopaneelit tarjoavat hyvin energiaa aamuun. Pohjoiseen suunnatut aurinkopaneelit eivät ole järkevä vaihtoehto.


Aurinkopaneelien tuotto eri ilmansuuntien kohdalla


Aurinkopaneeleiden suuntaus vaikuttaa merkittävästi niiden sähköntuotantoon. Etelä-Suomessa vuotuinen sähköntuotto on parhaimmillaan asennettaessa paneelit suoraan etelään noin 40 asteen kulmaan. Tuotto pienenee eri ilmansuuntien vaikutuksesta seuraavasti:



  • Itä: tuotto on vajaat 25% pienempi kuin suoraan etelään suunnattaessa.

  • Kaakko: tuotto on noin 7 % pienempi kuin suoraan etelään suunnattaessa.

  • Lounas: tuotto on noin 7 % pienempi kuin suoraan etelään suunnattaessa.

  • Länsi: tuotto on vajaat 25% pienempi kuin suoraan etelään suunnattaessa.

  • Pohjoinen, koillinen, luode: aurinkopaneelien asentaminen on kyseenalaista heikon tuoton vuoksi.


Optimaalinen asennuskulma on n. 40-45 astetta 


Aurinkopaneeleissa optimaalinen asennuskulma Suomessa on noin 40-45 astetta. Kuitenkin valtaosa suomalaisten kiinteistöjen kattokulmista on loivempia, mutta silti erittäin hyvin tuottavia, koska asennuskulma vaikuttaa tuotantoon vain vähän. Tärkeämpää on, että kiinteistöön on suunniteltu juuri sinulle sopiva voimalaitoskokonaisuus. Väreen ammattilaiset huolehtivat aurinkovoimalan suunnittelun ja toteutuksen kiinteistön vaatimusten mukaisesti.


Aurinkopaneeleita ei ole suositeltavaa asentaa alle 15 asteen kulmiin, koska tällöin paneelien pinnalle saattaa kertyä likaa, joka haittaa sen toimintaa. Mikäli kyseessä on tasakatto, aurinkopaneeleille asennetaan erilliset telineet, jolloin suuntaus ja kallistuskulma voidaan vapaasti valita.

Oletko kiinnostunut?

Voit varata sinulle sopivan ajan asiantuntijallemme, joka kertoo lisää palvelusta ja vastaa kysymyksiisi.

Jari Rinne

Myyntipäällikkö, aurinkoratkaisut, yritysmyynti

+358 447 177 883 jari.rinne@vare.fi Varaa etätapaaminen