Tilaa
paneelit
Väre aurinkosähkö logo

Aurinkopaneelien kannattavuus ja takaisinmaksuaika

Aurinkopaneelien hankinta on pitkäaikainen investointi ja niiden kannattavuuteen ja takaisinmaksuaikaan vaikuttavat useat seikat. Paneeleista saadaan paras mahdollinen hyöty, kun niillä korvataan omaa sähkön kulutusta mahdollisimman paljon.

Väre aurinkosähkö logo
Julkaisu: 24.4.2020 13:55

Aurinkopaneelien kannattavuuteen vaikuttavat tuotanto-olosuhteet, sähköenergian- ja sähkönsiirtohinnat sekä asiakkaan sähkönkulutus. Aurinkotuotannosta saadaan paras taloudellinen hyöty, kun sillä korvataan omaa sähkön kulutusta mahdollisimman paljon. Asiakkaan kannattaakin pyrkiä vaikuttamaan omaan sähkönkulutukseen omin toimin tai automatisoiduin ohjauksin mahdollisuuksien mukaan niin, että aurinkosähkön tuotanto ja sähkön kulutus täsmäisivät ajallisesti.


Aurinkopaneelit investointina


Aurinkosähköjärjestelmä on pitkäaikainen investointi. Tämän takia se kannattaa suunnitella ammattitaidolla ja siihen tulee valita kestävät ja luotettavat komponentit. Näin varmistetaan hyvä tuotto koko järjestelmän elinkaaren ajalta. Saatavilla olevat rahoitusratkaisut voivat osaltaan vaikuttaa ratkaisevasti investoinnin helppouteen ja kannattavuuteen. Jos aurinkopaneelit voi hankkia esimerkiksi kuluttomalla ja korottomalla osamaksulla, niin aurinkosähköjärjestelmän hankinta voi olla entistä kannattavampaa asiakkaalle.


Takaisinmaksuaika


Aurinkosähköjärjestelmän takaisinmaksuaika liikkuu 5-20 vuoden haarukassa. Takaisinmaksuaikaa on hankala arvioida täydellisen tarkasti, koska takaisinmaksuaika riippuu monesta seikasta, kuten esimerkiksi  sähkön markkinahinnan kehityksestä tulevaisuudessa, jota on mahdotonta tarkasti ennustaa. Yleisesti voidaan kuitenkin todeta, että mitä enemmän sähköä kuluu, sitä suurempi hyöty aurinkopaneeleista on. 


Sähköä 20 000 kilowattituntia vuodessa kuluttavaan omakotitaloon hankittava 16 paneelin aurinkovoimala asennuksineen maksaa noin 9000 euroa. Tällaisen järjestelmän takaisinmaksuaika liikkuu 14-15 vuoden paikkeilla.


Kuinka paljon aurinkopaneelit tuottavat sähköä?


Yksi useimmin kysytyistä kysymyksistä on se, että kuinka paljon ne aurinkopaneelit sitten oikeasti tuottavat sitä sähköä. Parhaimmillaan voit tuottaa itse jopa noin 50% kuluttamastasi sähköstä, mikäli aurinkopaneelien määrä on huolellisesti mitoitettu sähkön kulutukseesi nähden ja asennuskulma sekä -paikka katolla on optimoitu.


Alla esimerkkejä arkisista tilanteista, mitä 12 aurinkopaneelia mahdollistaa aurinkoisena päivänä (pinta-ala 20 m2, tuotantoarvio 30 kWh/vrk):  • saunomisen sähkösaunassa 6 tuntia

  • käyttöveden lämmittämisen 10 henkilölle

  • lettujen paistamisen sähkölevyllä 30 tuntia

  • ajamisen sähköautolla 215 km


Reilu viidennes pois sähkölaskusta  • keskiverto 120 neliön omakotitalo sähkölämmityksellä kuluttaa arviolta noin 20 000 kilowattituntia sähköä vuodessa.

  • tyypillinen noin 16 paneelin (5 kWp) aurinkosähköjärjestelmä tuottaa etelään päin suunnattuna vuodessa reilut 4000 kilowattituntia sähköä.

  • aurinkopaneelit leikkaisivat siis reilun viidenneksen omakotitalon sähkölaskusta, mikäli aurinkopaneeleiden tuotanto sattuu kulutuksen kanssa pääsääntöisesti samaan aikaan.


Aurinkopaneelien tuotto


Aurinkosähkö on taloudellisesti kannattavaa


Aurinkosähköjärjestelmien hinnat ovat viime vuosina laskeneet tuntuvasti. Samalla sähköverkkoon liitetyn aurinkovoimalan hankinta on muuttunut puhtaasta ympäristöteosta nyt myös investointina taloudellisesti kannattavaksi.


Aurinkosähköjärjestelmien hinnat asennuskuluineen ovat laskeneet viimeisen 10 vuoden aikana jopa 80 prosenttia. Samaan aikaan suomalaisten sähköstä maksama kokonaishinta on noussut yli 50 prosenttia. Aurinkopaneelit ovat sitä kannattavimmat, mitä enemmän ostosähkö maksaa. Sähkön hintojen nousu parantaa täten myös aurinkosähkön kannattavuutta.


sähkön hintojen kehitys

Antti on Väreen kehitysjohtaja

Antti, kehitysjohtaja

Antin vastuulla on Väreen palveluiden kehitys ja palveluiden toimitus asiakkaalle. Savon Voimalta Väreelle siirtyneellä diplomi-insinöörillä on monipuolinen työkokemus mm. tutkimuksen, kehityksen ja myynnin parista. Antti pääseekin soveltamaan tiimeineen laajasti osaamistaan kehittäessään asiakaslähtöisiä palveluita Väreen asiakaskunnalle. Vapaa-aika kuluu Antilla pitkälti perheen kanssa. Kuntoaan Antti pitää yllä kesällä juoksulenkeillä ja talvella hiihtämällä. Yksi kesän kohokohta on lohenkalastusreissu pohjoiseen.